{ "title": "Siyatik Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/siyatik-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:05", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Siyatik Hastalığı, Vücudun bel kısmından üst bacağın arka tarafına doğru uzanan siyatik siniri boyunca yayılan ağrıya siyatik denir. Vücudumuzun en büyük siniri olan siyatik sinirinin ağrısı kimi insanda aniden ortaya çıkarken bazı kişilerde ise yavaş yavaş ilerler. İnsanın hayatını otururken, kalkarken ve hareket ederken zor bir hale getiren siyatik hastalığı bel kemiğinin alt kısmında daha hassastır. Siyatik hastalığının ağrıları kişi yürürken ve öksürürken kendini daha da fazla hissettirir.

Siyatik hastalığı neden olur?
Siyatik hastalığının belirtileri nelerdir?
Siyatik hastalığından korunmak için alınabilecek önlemler nelerdir?
Siyatik hastalığını nasıl anlarsınız?

Siyatik hastası olup olmadığımızı anlamak için yere düz yatıp ayağınızı dizlerinizi kırmadan düz bir şekilde yukarı kaldırın. Bu hareketi yaparken şiddetli derecede ağrı hissediyorsanız ve bu ağrılar ayağınızı yukarı kaldıkça daha da artıyorsa, bu ağrılar büyük ihtimalle siyatik ağrısı demektir. Bu ağrıların neden meydana geldiği bir doktora başvurarak çözümlenmelidir.

Siyatik hastalığının tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Bu hastalığın tanısı genellikle fizik muayene, röntgen, tomografi ve MR ile konulmaktadır.

Siyatik hastalığını tedavi etmek için genellikle tıbbi yardım gereklidir ve bu hastalığın tedavisinin en önemli kısmını yatak istirahati oluşturur.

B1 ve B2 vitamin iğneleri, kas gevşetici, anti-inflamatuar, parasetamol ve narkotik ilaçların kullanılması, akupunktur ve fizik tedavisi, Epidural steroid enjekte edilmesi, ultrason uygulanması, ışın terapi ve doktorun önereceği masaj tedavisi ile germe ve kuvvetlendirme egzersizleri genel anlamda yer alan tedavi yöntemleridir.

Bunların yanı sıra siyatik tedavisi için kaplıca suları, sıcak banyolar ve kasları güçlendirmek için her gün düzenli olarak 2-3 kere mekik çekilmesi tavsiye edilmektedir.

Siyatik ağrıları birkaç günden fazla sürüyorsa ve günlük işlerinizi yapmanıza engel teşkil ediyorsa kısa zamanda doktorunuza başvurmalısınız.
" } ] }