{ "title": "Şizofren Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/sizofren-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:31:08", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "Şizofren Rahatsızlığı, Şizofren, beyindeki kimyasal maddelerin iletiminde bir bozukluk olması ve beyin yapısında birtakım farklılıkların görülmesiyle ortaya çıkan bir beyin hastalığıdır. Hastalığın etkin (Alevlenme) ve pasif (İyileşme) dönemleri vardır. Ne kadar tedavi edilecek durumda olsa da çoğu hastada tamamen düzeltilemez. Kişinin hayat koşullarını ve kalitesini, çevreyle olan iletişimini çok zorlaştıran bir vaziyettir. Toplumda bilinenin aksine şizofren hastaları çevrelerine zarar vermez. Yani birdenbire saldırganlaşması söz konusu değildir. Bu rahatsızlık, toplumda çok sık konuşulan bir rahatsızlık olmasa da çok yaygındır. Dünyada 60-65 milyon, ülkemizde ise 600 binden fazla şizofren hastası bulunur. Dünyada her yüz kişiden birinde şizofren rahatsızlığı görülür. Çoğunlukla 16-25 yaş aralığında görülür. Başlama yaşı ne kadar küçülürse hem beyinde hem de kişilik üstünde hasar o denli artar. Bu da hayatı daha da kötü bir hale getirir. Tekrardan toplumda bilinen birtakım yanlışlıklar vardır. Şizofren, bunama değildir. Bununla Birlikte farklı vakitlerde farklı biçimde davranmak da her insanda olan normal bir davranış şeklidir.

Şizofre Neden Olur?

Şizofreninin ortaya çıkışında birkaç etken etkili olmaktadır. Beyinde yer alan sinir hücreleri birbirleriyle ilişkilidir ve bununla iletişim sağlanır. Bunun içinde sinir hücrelerinin ucundan kimyasal maddeler salgılanır. Bu maddelerden dopaminin tesiriyle olan iletişimde bir bozukluk olması şizofreni sebepleri içerisindedir. Şizofreni hastalarında bu bozukluk belirlemiştir. Bu bozulmayla hayal görme, konuşma ve davranışlarda çeşitlilik görülür. Bununla birlikte bu hastalarda dopamin bazı bölgelerde çoktur. Yapılan beyin görüntüleme teknikleriyle beyinde bazı değişiklikler fark edilir. Beynin bazı bölümleri küçüktür. Beyindeki boşluklar daha da genişlemiştir. Bu yüzden şizofreni hastalarının plan yapması, karar vermesi, sıkıntıları çözmesi güçleşir. Karşıdaki şahısla ne konuşacağını bilemez. Şizofreninin sebepleri arasında kalıtsal etmenler de gösterilmektedir. Yani ailesel bir geçiş söz konusudur. Her 10 şizofren hastasından birinde, birinci derece yakın akrabalarında da bu rahatsızlık görülür. Yapılan araştırmalar, birden fazla genin bu ailesel bağla alakalı olduğunu göstermektedir. Annesi ya da babası şizofren hastası olan bir çocuğun da şizofren olma olasılığı %10-12'dir.

Şizofrenin Belirtileri Nelerdir?

Şizofreniyi şiddetlenme dönemi ve iyileşme dönemi olarak ikiye ayırmıştır. Rahatsızlık şiddetlenmeden önce hastada birtakım bulgular ortaya çıkmaktadır:
Bu belirtilerin tümü bir hastada olmayabilir. Zaten her hastada farklı bulgular görülür. Ancak bir hastada görülen bulgular, hastalığın diğer şiddetlenme dönemlerinde de aynıdır. Bu bulgular gözlenirken sağlık ekibiyle görüşülüp, gerekli olan tedbirlerin alınmasıyla hastalığın etkin dönemi engellenir.

Şizofrenin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şizofren tedavisinde ilaç tüketimi ve psikoterapiler bulunmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar antipsikotik ilaçlardır. Uzun yıllardır kullanılmaktadır. Rahatsızlığı tamamıyla ortadan kaldırmaz ancak belirtilerin önüne geçer, hastanın iş verimini arttırır. Kişinin günlük hayata uyumu düzelir ve hastalığın bir daha ortaya çıkışı engellenir. Son senelerde atipik antipsikotiklerde şizofreni tedavisinde kullanılmaktadır. Yan etkisi risklidir. Çünkü kandaki beyaz hücrelerin sayısında aniden düşme olabilir. Hekim kontrolünde ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Fiyat olarak da diğer ilaçlara yönelik pahalıdır.
" } ] }