{ "title": "Skolyoz Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/skolyoz-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 12:16:41", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Skolyoz Hastalığı, Omurga bölgesinde göğüs ve bel kısmında görülen bir hastalık olan Skolyoz eğriliği, omurganın sağ, sola ve içeri doğru kıvrımlar halinde eğilmesiyle oluşmaktadır. Normal bir kişinin omurgasına bakıldığında boyunda kalça kemiğine doğru düz bir hattın olduğu gözlemlenmektedir. Ancak skolyoz hastası birinin omurgasına yani bel kısmına bakıldığında sağa, sola ve içeriye doğru eğrilerin oluştuğu gözlemlenmişti hatta kimi hastalarda skolyoz kendi etrafında dönerek kişinde ciddi bel ağrılarına neden olmuştur. Kimi skolyoz hastalarında omurga düz olarak durmaktadır ancak bir takim tahlil ve çekilen röntgen filiminde ortaya çıkmaktadır.

Skolyoz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz rahatsızlığı erginlik çağında olan ve gelişmekte olan çocuklarda daha fazla görülmektedir. Böylesi durumlarda aile çocuğun rahatsızlığına azami dikkat göstermelidir. Skolyoz hastalığı erken teşhis edildiği taktirde hastalar üzerinde %100'de %100'e varan tedavi başarılara elde edilmektedir. Hakeza zamanında teşhis edilmeyen skolyoz hastalığının tedavisi oldukça zordur ve ilerlemiş bir hal almıştır. Yetişkinler üzerinde gözlemlenen skolyoz da bel ve sırt ağrılara gittikçe artar ve kalp, akciğer ve karaciğerde bozukluklar gözlemlenir ilerleyen skolyoz nedeniyle iç organlar işlevini rahat gerçekleştirmediğinden farklı hastalıkların oluşmasına etken oluşturmaktadır. Çocuklarda görülen skolyoz ise çocuğun gelişimini yavaşlatmakla başka hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.

Skolyoz Hastalarının Vücut Üzerindeki Gözlemlenen Sıkıntıları
Skolyoz Tanısının Konulması

Skolyoz hastalığı Uzman hekimlerin çekmiş olduğu tüm omurgayı gösteren röntgen görüntüleri incelemesi ve hekim gözlemiyle kesin olarak tespit edilir. Kimi durumlarda röntgen sadece yeterli değildir böylesi durumlarda Uzman hekimler MR çekerek hastalığın tespitin sağlar. Akabinde omurga esnekliği tespi edilir. Çekilen MR ve röntgen incelemesi sonucunda omurgada oluşan erinin derecesi belirlenmesi için yeterlidir. Yapılan ölçümler neticesinde omurga üzerinde eğim, sapma açısı, rotasyon derecesi skolyozun ilerlemesi açısından ehemiyet teşkil etmektedir. Skolyoz yaşa bağımlı olarak önlemi alınmaz ve verilen fizik tedavileri düzenli yapılmadığı taktirde ilerleyerek tedavisi mümkün olmayan sıkıntılara neden olabilmektedir.

Skolyoz Türleri

Doğuştan Gelen Skolyoz; bu skolyoz tipi genellikle omurgada kaynamış kaburga ve omurga üzerideki kusurdan dolayı kaynaklanmıştır. Bu skolyoz tipinde çocuk felci gibi hastalıklardan kaynaklanan göğüs ve bel kısmının yana doğru eğrilmesinden dolayı gerçekleşir. Genlikle bu skolyoz tipi 0-3 yaş grubunda gözlemlenmektedir.

Çocuk Felci Sonucu Skolyoz; bu felç tipi çocukların beyin ve felç geçirmesi sonucunda oluşmuştur. Bu hastalık sonucunda oluşan kas erimesinden kaynaklı olarak oluşmaktadır. Tedavisi tam olarak tespit edilmemekle bilinmeyen bir sebeple ortaya çıkmıştır.

İdiyopatik Skolyoz; bu hastalık tipi genellikle genç kızlarda ve hızlı büyüme sonucunda çocukluk çağında olanlarda gözlemlenmiştir. İdiyopatik skolyoz kalıtsal bir sebepten dolayı olduğu uzmanlarca düşünülmektedir. Bunun temel nedeni aile bireylerinin içinde bu rahatsızlığın sıklık teşkil edildiği ailelerin çocuklarında da bu görülmüştür. Bu hastalıkların oluşumunda doğumsal anormalliklerden dolayı bağ dokusundaki zedelenme ile oluşmaktadır.

Skolyoz Hastalığının Oluşumundaki Etkiler

Skolyoz hastalarının genellikle bilgisayar başında uzun süre oturmadan dolayı veya ayak da uzun süre durarak çalışmaktan dolayı gerçekleşmektedir. Skolyoz hastaları omurganın üst bölgesi farklı bir bölgeye doğru eğriliyorken diğer tarafa doğru alt bölge oluşarak S şeklinde omurganın oluşmasına sebebiyet vermiştir. Omurga üzerindeki ağrı ne kadar büyükse insan vücudunun ilerleyen yaşlarda bu ağrı daha fazla etkileyerek vücudun daha fazla zarar görmesine sebep olmaktadır.

Skolyoz Hastalığından Korunma Yolları

Uzmanlar tarafından skolyoz hastalığı tam anlamı ile tespit edilmiş ise kişi ağır kaldırmamalıdır. Tedavi döneminde ağrının oluştuğu bölge ve rahatsızlığın yönü ve eğimi tespit edildikten sonra fiziktedavi uzmanlarının vermiş olduğu talimatlar eksiksiz yapılmalıdır. Eğriliğin giderilmesi için verilen fizik tedavi hareketleri harfiyen yapılmalıdır. Bu hareketler eğri bölgenin düzelmesi için etkili hareketlerdir. Uzmanlar bu dönemde fizik tedavi ve masajların yanı sıra kesinlikle yüzme sporunu tavsiye etmektedir. Yüzme sporu ile omurga üzerindeki eğrilikler rahatlıkla düzeltilir.
" } ] }