{ "title": "Solunum Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/solunum-hastaliklari(1).jpg", "date": "19.01.2024 06:51:11", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Solunum Hastalıkları, solunum sistemi insan vücudunda var olan ve yaklaşık yetmiş trilyon kadar dokuya oksijen sağlamakla vazifeli bir sistemdir. Yalnızca oksijen taşımakla kalmayarak, dokuların metabolizma işlevleri nedeni ile meydana gelen karbondioksitin vücuttan atılması ile kanın pH değerlerinin ayarlanması şeklinde de oldukça önemli vazifeleri üstlenir. Solunum sistemi ögeleri akciğerler, nefes borusu, gırtlak ve burundur. Adı geçen bu önemli organlardan oldukça ciddi hastalıkların yaşandığı organ ise vücut için en faydalı organların ilk sırasında yer alan akciğerlerdir. Genel olarak akciğerlerle ilgili önemli rahatsızlıklarda hasta almış olduğu her nefeste kâfi oranda oksijen alamaz ve böyle durumlarda hastalar yaşamdan zevk alamaz hale gelirler. Solunum hastalıkları genellikle her kesin tahmin edebileceği gibi solunan kirli havadan ileri gelmektedir. Sağlıklı bir yaşamın ana kuralı temiz havadan geçmektedir. Temiz havanın tam tersine solunan kirli hava ise solunduğu andan itibaren ulaştığı tüm organlara olumsuz zarar vermektedir. İlk başta vücut bu zararları yok edebilecek durumdadır. Ancak uzun süreli ve sürekli maruz kalınan kirli havaya vücut yenilerek rahatsızlıklar en umulmadık en zayıf anlarda kişiyi yakalayacaktır.

Solunum Hastalıkları

Astım

Astım hastalığına yakalanan kişilerin solunum yolları oldukça hassastır ve daralan solunum yolları havanın ilerlemesinde problem çıkartarak nefesin zorlukla alınıp verilmesine sebep olur. Astım rahatsızlığında sınırlı solunan hava özellikle daralan hava kanallarından zorlanarak geçmesinden dolayı zorlanma sonucunda kişilerde hırıltılı solunumla sonuçlanır. Astım krizleri sigara dumanı, hava kirliliği, fabrika dumanları, polen, solventler enfeksiyonlar, soğuk hava, kimyasallar, temizlik ürünleri, bazı yiyecekler ve egzersiz gibi astımı tetikleyen faktörlerdir.

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı özellikle kış aylarının önemli hastalıklarından olan soğuk algınlığı dikkat edilmesi oldukça önemli ve bulaşıcı olan üst solunum yolları enfeksiyonlarındandır. Grip bakterilerinden değişik özelliklere sahip olan rhinovirüsler olarak bilinen binlerce virüs nedeni ile soğuk algınlığı rahatsızlığı baş gösterir. Bu virüsler özellikle öksürme, hapşırma veya mikroplu nesnelerle temas edilmesi ile yayılırlar. Günümüzde pek çok kişi mineral ve vitamin içerikli ilaçlar sayesinde solunum enfeksiyonu semptomlarının tedavisini sağlayarak hastalar bir veya iki hafta içerisinde normal yaşamlarına dönebilirler.

Grip

Grip Influenza adı verilen bir virüsün sebep olarak gösterildiği oldukça önemli bir solunum yolları enfeksiyonudur ve kişiden kişiye rahatlıkla bulaşarak yayılabilen bir hastalıktır. Gribe neden olan virüsler oldukça kalabalık olmalarının yanı sıra kendilerini değiştirme özelliğine de sahip olmalarından dolayı grip salgınını önlemek de mümkün olmamaktadır. Kullanılması tavsiye edilen anti- viral özellikli ilaçlar ile grip aşıları pek çok hastada başarılı olmaktadır. Grip semptomları ise eklem ve kas ağrıları, ateş, titrem, burun akıntısı, öksürük, hapşırık, boğaz ağrısı olarak grip rahatsızlığına eşlik ederler.

Akciğer Kanseri

Akciğer kanserinin büyük olasılıkla sebebi sigara olmasının yanı sıra kirli hava veya duman gibi faktörler akciğerlerin dokusunda kötü huylu olarak bilinen tümörlerin meydana gelmesine sebep olmaktadır. Akciğer kanserinin tedavisi ise kemoterapi, cerrahi, radyasyon tedavisi ile radyasyon kombinasyonu yapılabilmektedir.

Akut Bronşit

Özellikle akut bronşit bakteriyel veya viral şeklinde meydana gelmesinin yanı sıra bronş kanallarının iltihaplanması durumunu verilen isimdir. Bu oldukça önemli solunum enfeksiyonu belirtileri hastanın vücut direncini en aza indirerek nefes darlığı, balgam, öksürük, göğüs ağrısı ve aşırı yorgunluk ve halsizlikle birlikte seyredebilmektedir. Ayrıca balgam veya mukusun yeşil veya sarı renklerde olması halinde hekimin tavsiye edeceği antibiyotik tedavisine başlanması ile kronik bronşitin tersine akut bronşitte hastalık süresi 4 ila 6 hafta arasında devam edebilmektedir.
" } ] }