{ "title": "Takıntı Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/takinti-hastaligi(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:57:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Takıntı hastalığı, aklın almadığı saçma olan düşüncelerin istek dışı, zorlayıcı bir etkiyle kişiyi etkisi altına almasıyla ortaya çıkar. Bu düşünceler kişiyi oldukça rahatsız eder. Bu nedenle kişiler kompültasyon denilen zorlantı davranışlarla bu düşüncelerini bastırmak ister. Mantıksız olduğunu bilseler bile kişiler bu düşüncelerden sıyrılamazlar. Bu hastalıkta takıntı ve zorlantı eylemleri devamlı olarak tekrarlar ve günlük yaşamı etkiler hale gelir. Bu düşüncelerden kaynaklanan sorunları yaşamamak için kişiler günlük yaşamdaki eylemlerini sınırlı olarak yapmaya başlarlar. Mesela ellerini yıkamayı takıntı haline getiren biri elleri kirlenmesin diye eşyalara dokunmama gibi eylemlerde bulunur. Hastalığın başlangıç zamanı genellikle 20-40 yaşları arasında başlar ve dalgalanma halinde seyreder. Bazen hastaların davranışlarını ritüel hale getirdiği gözlenir. Bu belirtilerin bazen hafiflemesi, bazen de sıklaşması anlamındadır. Takıntı hastalığı bulunan kişilerin toplumdaki mükemmeliyetçi ve titiz olanlardan ayrılması gerekir. Çünkü bu kişiler takıntı hastalığı olanlar gibi yenileyici ve rahatsızlık verici takıntılara sahip değildir.

Takıntı hastalığında görülebilen takıntı türleri

Kirlenme takıntısı: Hastalarda en fazla görülen takıntı kirlenme takıntısıdır. Çevresinden üzerine toz, kani pislik gibi şeylerin bulaşacağını düşünen hastalardır. Bu kişiler özellikle eşyalara dokunmaktan kaçınırlar. Evi sürekli temizler, ellerini yıkar, banyo yapar. Bu eylemleri sürekli yaptıklarından günlük düzenleri bozulur. Toplumda sosyal aktivitelerden uzaklaşırlar.

Sevdiklerinin başına bir şey gelecek takıntısı: Sevdiği kişilerin her an başına gelecek kötü olayları takıntı haline getirenlerde çoktur. Bu kötülükleri önlemek amacıyla mantık dışı davranışlar sergilerler.

Her şeyin ters gideceğini düşünme takıntısı: Gün içinde her şeyin ters gideceğini düşünenler, genellikle her önlerine geleni kontrol etmeye başlarlar.

Aklını yitirme takıntısı: bu takıntı türünde kişi aklını yitireceğini düşünür ve etrafına zarar vermemek için tüm kesici aletleri saklar, yerini değiştirir, davranışlarının belli sayıda yapar.

Çevredekileri sayma takıntısı: Yoldaki araçların plakasını sayma, döşenmiş taşları sayma, çizgilere basmamak için özen göstermek gibi takıntılarda yaygındır.

Eşyaların simetrik olma takıntısı (Düzen takıntısı): Kişi bulunduğu yerdeki eşyaların simetrik olmasını ister. Devamlı olarak düzen içinde olmayı ister. Yamuk duranları düzeltir, ters olanları düzeltir.

Takıntı hastalığı nasıl teşhis edilir?

Bu hastalığın teşhis edilmesi psikiyatristler ve psikologlar tarafından yapılır. Öncelikle belirtilerin fiziksel bir dayanağı olup olmadığı tespit edilir. Hastalığın ileri yaşlarda ortaya çıkması iyi bir kriterdir. Bazı psikolojik hastalıkların neden olduğun geçici takıntı sorunları da ayırt edilmelidir. Bunların yanında gerekirse hastalara kan, idrar tetkikleri, fiziksel muayene ile ruhsal değerlendirmede yapılabilir.

Takıntı hastalığı neden olur?

Bu hastalığın bilinen bir sebebi bulunmamaktadır. Farklı etkenlerin birlikteliği sonucunda ortaya çıktığı düşünülür. Ayrıca genetik etkenlerin bunda etkili olduğu hakkında da tespitler bulunmaktadır. Beynin farklı bölgelerinde bunda etkili olduğu belirtilir. Buna dayanarak beynin işlevleriyle alakalı bir rahatsızlık olduğu düşünülmektedir. Bunların dışında kişinin stresli bir yaşamının olması, iş ve aile sorunlarının yoğun olması gibi etkenler takıntı hastalığının oluşmasında etkili olmaz.

Takıntı hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların tedavisinde ilaç kullanımı önemli bir tedavi yöntemidir. İlaç tedavisi yanında bilişsel davranışçı tedavi uygulanırsa, hastaların iyileşme hızı artar. Antiobsesif ilaçlar ile psikiyatrik ilaçlar tedavide kullanılır. Takıntı hastalığının tedavisi oldukça uzun sürer. Bu nedenle hastaların doktor gözetiminde olması gerekir. İlk aşamada hastalarda takıntı devam edebilir. Hastalar terapiyle kendi takıntılarıyla yüzleşme olanağı bulur.

Hastaların takıntılarını yakınlarıyla paylaştığı vakalarda vardır. Yakınlarının da aynısını yapmasını isteyebilirler. Bu takıntı hastalığında olabilir. Bu nedenle aile bireyleri kişiyi tedavi olması için desteklemesi gerekir. Bu hastalar çevresine sert biri gibi görünse de aslında oldukça yumuşak bir yapıya sahip olurlar. Buna rağmen istemeden yakınlarını kendi kurallarına uyması için zorlayabilirler. Eğer yakınları onun hasta olduğunu kabul ederse, bu durum daha rahat atlatılabilir. Hastalarla kesinlikle tartışma yoluna gidilmemesi gerekir. Bu durumu düzeltmediği gibi, hastanın daha fazla kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle tedavi süresince hastanın çevresindekiler daha ılımlı olmalıdır.
" } ] }