{ "title": "Testis Hastalıkları", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/testis-hastaliklari.jpg", "date": "19.01.2024 11:37:56", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Testis Hastalıkları, Vücutta erkeklerin cinsel oranını oluşturan yapıdır. Testisler erkeklerin üreme için cinsi münasebette sperminin üretilmesini sağlayan yapıdır. Testisler bir torba içinde iki adet yumurtadan oluşur. Testis ile yapılan araştırmalar da birçok hastalığın olabileceği söylenmektedir. Testiste oluşabilecek muhtemel hastalıkları şöyle sıralanır.
Yukarıda sayılan rahatsızlık ve hastalıklar testis rahatsızlıklarının başlıca sebepleridir. Testis tümörü hastalığı, hidrosel testis hastalığı, spermatosle testis hastalığı, epididimoorşit hastalıkları testis hastalığının oluşmasında etiklik göstermektedir. Bu hastalığa ilişkin ayrıntılı araştırmalarını aşağıda makalemizin devamında detaylıca bildireceğiz.

Testisin Kanseri Hastalığı

Testis kanserinde oluşan tümör ekseri genç erkeklerin sağlığını etkileyen bir rahatsızlık türüdür. Testis hastalığına erkek bireyin yakalanma olayı oldukça düşük olmasına rağmen kimi bireylerde bu rahatsızlık gözlemlenmiştir. Testis kanseri rahatsızlığında erken teşhis tedavi şansının uzmanlarca %90 veya %95 arasında azaldığı gözlemlenmiştir. Testis tümörünün oluşmasında en fazla %10'luk gibi kısmında inmemiş testislerden kaynaklı görülmektedir. Normal şartlar altında testisin gelişim döneminde torbanın içinde bulunması gerekmektedir. Ancak kimi hastalarda bu durum tam tersine testisin karın içinde veya kasıkta kalmasıyla inmemiş testis hastalığı gözlemlenir. İnmemiş testis hastalığı testis kanseri hastalığına yakalanma riskini yaklaşık 40 kat daha fazla görülmektedir. Testisin indirilmesi ile testis kanserine yakalama ihtimalini arttırmaktadır. Testis kanserinde erken teşhis çok ama çok önemli olmakla hastalığın tedavisinde daha fazla etkilidir.

Testis İltihabı Hastalığı

Testis hastalıklarında oluşan iltihap hastalığı sperm kanallarının iltihaplanmasından kaynaklanarak oluşan bir rahatsızlıktır. Çeşitli etkenler sonucunda oluşan bu rahatsızlık spermin testis kanallarına ulaşmasıyla birlikte testis torbası şişmesiyle şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Bir kısım erkek çocuklar üzerinde yapılan araştırmada idrar yolunda oluşan iltihabın testislerin şişmesine sebep olarak iltihabın artmasına neden olarak testis ciddi anlamda şişme gözlemlenmiştir. Testis iltihabı hastalığını geçirme ihtimali geçmişinde kabakulak hastalığını yaşayanlarda daha fazla görülmektedir. Testis iltihabın tam olarak başlamadan 3-4 gün sonrasında testislerde ağrılar başlamaktadır. Tüberküloz hastalığı kan ve idrarla birlikte burada bulunan virüsler sperm kanalına girmesiyle iltihabın oluşmasında oldukça etkilidir. Uzmanlar testis iltihabından şüphelendiğinde testislerde oluşan ağrı ve şişmelerden kaynaklı sorunu çözmek için idrar tahlili yapmaktadır. Akabinde Uzman doktor uygun göreceği doğrultuda ultrason grafikleri ile testis iltihabının tümör gibi diğer hastalıklardan ayrımı yapılarak hastalığın tedavisi için işlemlere başlar. Testis iltihabında oluşan diğer bir hastalık orşitle karışan testis torsyonudur. Testis torsyon testisinin kendi etrafında dönmesine neden olmakla damarların sıkışmasından kaynaklı olarak testisin kanamasıyla bozulmasına sebep olmaktadır. Torsyon vakaları acil müdahale gerektirir muayenesi geciken torsyon vakalarında testis kaybına dahi neden olabilmektedir. Uzman hekimler ameliyat ile testisi düzelterek bu sorunu ortadan kaldırır. Bu süreçte testis eski sağlığına kavuşması için birtakım ilaç tedavileriyle düzelmektedir.

İnmemiş Testis Hastalığı

Bazı erkek çocuklar dünyaya geldikten sonra testislerinin bir veya ikisi vücut içinde kalır. Bu durum erkeğin zamanlar hasarlı sperm üretmesine sebebiyet verdiği bu sebeplerle kısırlık gibi hastalıkların ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Vücut içinde bulunan testis Uzman hekimler tarafından torbalara indirilerek bir daha vücuda gitmemesi için torba yumuşatılır. Hakeza inmemiş yumurtalık tedavi edilmez ise testis kanserine yakalanma oranı çok yüksektir. Özellikle ebeveynler erkek çocuklarını dikkatle gözlemeli eğer böylesi bir durum söz konusu ise acilen bir Hematoloji uzmanına başvuruda bulunulmalıdır.

Testis Hastalıklarında Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testis hastalığı hangi nedenle olursa testis torbasında şişme ve ağrı hissettiği takdirde acilen Uzman hekimine başvuruda bulunması gerekmektedir. Erken teşhis bu hastalıkta çok önemli bir durumdur. Kimi testis hastaları önceden Uzman hekimlere başvuruda bulunduğundan dolayı ameliyat ve ilaç tedavisine dahi görmeye gerek kalmadan önlemler alabilmektedir. Ancak testis hastalığı ilerlemiş testiste ağrı, şişme, yumurtalık torbasının kanlandığı görülmesi iyiye işaret değildir. Böylesi bir durumda olan doktor testisin rahatsızlığını anlamak için birtakım tahliller ile sorunun ana kaynağını çözerek buna ilişkin ilaç tedavisi ve gerekiyorsa ameliyat işlemleri gerçekleştirdikleri vücut içinde bulunan testis, testis torbasına inerek bir daha vücuda dönmesinin engellenmesi için sabitlenmesi gerekmektedir. Testis hastalıkları acil tedavi gerekmektedir önlemi alınmaması halinde testislerin işlevini yitirerek kısır olunmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenlerle bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalan hasta kesinlikle Uzman doktora başvuruda bulunmalıdır.
" } ] }