{ "title": "Tifo Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/tifo-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 16:31:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Tifo hastalığı, bulaşıcı bir hastalık olan tifo, içme suları, iyi yıkanmamış sebze ve meyve tüketimi gibi sebeplerden dolayı oluşan bir hastalıktır. Daha çok sonbahar ve yaz aylarında salgın şeklinde sık görülen bir hastalık olan tifo, vücuda bulaştıktan sonra 1-2 hafta içinde belirtilerini göstermeye başlar. Tifo hastalığı beyin, göz, böbrekler, akciğer, kalp, kulak, karaciğer gibi organları olumsuz yönde etkiler. Tifo kısacası hayati önemi olan organları etkileyen bir hastalıktır. Tifo hastalığı, 'Salmnella Typhinurium' adlı bir bakteri nedeniyle oluşum gösterir. Tifo mikrobu, kişinin, idrarı, dışkısı, kanı, tükürüğünde ve cildindeki döküntülerde görülür.

Tifo hastalığı belirtileri nelerdir?
Tifo hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Tifo hastalığına neden olan bakteriyle mücadele etmek için antibiyotik tedavisi başlatılır. Beraberinde sindirimi kolay olan bir beslenme programı düzenlenmelidir. Beslenme programı karbonhidrat ve protein bakımından zengin olmalıdır. Hastalık döneminde bol bol su tüketimine dikkat edilmelidir.

Tifo hastalığından korunma yolları nelerdir?

Tifo hastalığından korunabilmek içme suları mutlaka hijyenik kurallara uygun olmalıdır. Asla çeşme suyu tüketilmemelidir. Tüketilen yiyeceklerin bol su ile tekrar tekrar yıkanması gerekir. Temizlik kurallarına çok dikkat edilmelidir. Tifo hastalığı ne kadar erken tanınır ve tedavi edilirse hastalıktan kurtulma o kadar kolay olur. Eğer tifo salgın şeklinde görülüyorsa tifo aşısı yapılmalıdır. Tifo aşısı %100 hastalıktan korumaz, ancak tedbir amaçlı yapılması gerekir. Tifo aşısı olan kişi hastalığı daha kolay atlatabilir. Tifo aşısı bir hafta içinde üç defa yapılır. Bir sene içinde vücuda bağışıklık kazandırır.
" } ] }