{ "title": "Titreme Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/titreme-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 10:24:04", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
Titreme Hastalığı, ilk olarak ellerde kendini gösterirken bazı durumlarda ise bacaklarda ve kollarda da titremeler meydana gelebilir. Titreme hastalığı ilk başladığı zamanlarda kişileri fazla rahatsız etmezken ilerleyen zaman ve yaşında etkileriyle ellerde başlayan titreme şikâyetleri bacaklar ve kollarda da şiddetini artırarak devam ederken hastanın yaşam kalitesini en aza indirir. Genellikle Parkinson rahatsızlığı nedeni ile meydana gelen titremeler hastanın yaşamını büyük ölçülerde zorlaştırmaktadır.

Titreme hastalığı yani tıp alanındaki adı ile (Tremor) rahatsızlığı hasta dinlenme halinde iken de yaşanıyorsa özellikle Parkinson rahatsızlığında şüphe edilir. Sıklıkla ileri yaşlarda rastlanan bu tür titremeler, en fazla el titremesi belirtileri ile kendini belli eder. Hasta özellikle uzanırken, otururken istirahate çekilmiş iken genellikle ellerde ve bacak bölgesinde titremeler yaşanır. Bu titremelerde hastanın fiziksel olarak hareketlerini kısıtlamasının yanı sıra psikolojik yönden de hastada olumsuz etkilere neden olur. Ayrıca hastanın belli başlı bir fiziksel aktivite ile uğraştığı anlarda ellerde meydana gelen titremeler özellikle örnek verecek olursak hasta elinde bir çay bardağı taşıyorsa ve bu taşıma esnasında çay tabağı ve bardaktan ses gelerek titreme nedeni ile şıkırdadığı herkesin dikkatini geçebilir. Bu türlü el titremeleri özellikle genç yaştaki hastalarda yaşanır. Bazı durumlarda ise genetik nedenlere bağlı olarak meydana gelen titremeler, \"Esansiyel Temor\" şeklinde değerlendirilir. Bu söz ettiğimiz iki ayrı grup titremelerin yanı sıra bir de hareketli fiziksel hareketler sırasında yaşanan titreme şikâyetleri bulunmaktadır. Böyle titreme hareketlerine sıklıkla felç olma veya şiddetli seyreden kafa travmalarının görülmesinin ardından ya da multipi skleroz benzeri sinir sistemi rahatsızlıklarının ardından rastlanır. Ayrıca titreme hastalığı kadın veya erkek olarak eşit oranlarda fark etmeden kişileri etkisi altına alabilir.

Titreme Ne Zaman Meydana Gelir?

Titreme hastalığı özellikle gündüzleri kendini gösterir ve sinirlilik, aşırı hareket ve endişeli zamanlarda şiddetini oldukça artırırken hasta uykuda iken titreme durumu meydana gelmez.

Titreme hastalığını tedavi altına alabilmek adına, ilk olarak titremenin oluşma nedenleri büyük bir titizlikle incelenmelidir. Ardından elde edilen verilere bakılarak tedavi altına alınmalıdır. Genel olarak kişilerde baş gösteren titremeler ilk başlarda pek önemsenmeyerek dikkate alınmaz. Fakat bazı titreme türleri Parkinson hastalığı benzeri ciddi rahatsızlıkların ön belirtileri olabileceği nedeni ile erken teşhis titreme hastalığının tedavisi için oldukça önem taşımaktadır. Bu yüzden titreme şikâyetleri ve belirtileri kesinlikle ihmal edilmeyerek bir sağlık kuruluşuna başvurulmasında fayda vardır.
" } ] }