{ "title": "Ttp Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/ttp-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 00:04:50", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Ttp Hastalığı, Özellikle genler ve kadınlar üzerinde görülen hastalık türünün nedeni belli olmayan bir rahatsızlık olup her türlü yaş grubunda görülmektedir. Ttp hastalığı gözlemlenen hastalarda küçük kanamalar ve mor lekeler gözlemlenmiştir. Bu hastalıkta oluşan küçük kanamalara Peteşi olarak adlandırılmıştır. Pıhtılaşmasıyla organlar üzerinde kanama noktaları oluşan bu yapıda gerçekleşen pıhtılaşma sebebi henüz bilinmemektedir. TTP hastalarının sarılık ve anemi hastalığına yatkın vücut yapışan sahiptirler. Kimi hastalar üzerinde sarılık hastalığı oluştuğu da gözlemlenmiştir. TTP hastalığı ekseri yüksek ateş, bitmek bilmeyen bölgesel eklem ağrıları, karın ağrısı ve kusma gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Çok küçük olmakla birlikte kimi hastalarda rahim, böbrek ve sindirim kanallarında küçük çaplı kanamalar gözlemlenmiştir. Böbrek hastalarında TTP hastalığının gözlemlendiğine bu hastalarda idrara çıkamama ve idrarda yanma hissi oluşmasından dolayı idrar yapımı oldukça zorlaşır. TTp hastalarının kan içerisindeki üre atışı gözlemlenmiş olup idrar üzerinde protein atımı gözlemlenmektedir. Kim hastalar üzerinde yapılan TTP gözlemlerinde beyini bu rahatsızlığın etki ettiği bu nedenle görme sorunları, bilinç bozukluğu, konuşma ve anlam kargaşası yaşadıkları gözlemlenmiştir. Bu neden ile başlangıç itibariyle ciddiye alınmayan bu rahatsızlık ilerleyen zamanlarda ciddi sorunlarla hastasının karşısına çıkmaktadır. Hatta bu rahatsızlıklar tedavi edilmediği taktirde %90 oranında ölümlere sebep olduğu uzmanlarca gözlemlenmiştir.

Ttp Hastalığı Neden Olur?

Ttp hastalığı kanda oluşan pıhtılaşmaya neden olan Vwf adındaki bir faktörden dolayı gerçekleşir. Vwf kan pulcukları olan megakaryositleri meydana getirir. Çok büyük olan megakaryositlerin enzimler tarafından küçültülmesi gerekir. ADMTS13 isimli enzimin görevini yapmamasıyla Vwf molekülleri küçük olmadığından pıhtılaşarak kılcal damarlar üzerinde tıkanıklıklara neden olur. Kılcallar üzerinde oluşan bu pıtılar pulcuk halinde kalır bu da damardan geçemeyen kırmızı kürelerin hasarlanması ile kan yıkımı gerçekleşir. Ttp hastalığı nedeniyle ateş, anemi, kan pulcukları üzerinde azalma, böbrek bozuklukları, uyku hali, koma, felç gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır.

Ttp Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Ttp rahatsızlığı görülen hastalarda beklenemdik burun kanamalar görülür ancak hastalarda mide kanamaları, idrar yollarında kanama, âdet kanamaları, vücutta morarma önemli belirtileridir kimi hastalarda üre artışından dolayı organ bozukluğu, yorgunluk, uyuma isteği, kısmi veya tam felç Ttp hastalığının en önemli belirtileridir. Ttp hastalığının teşhisi amacıyla Uzman hekimler tarafından periferik yayma, koagülasyon testleri, Kan testleri, virüs testleri, ADAMTS 13 düzey ve aktivitesi testleri ile bu hastalığın teşhisi ve tanısı konulmaktadır.

Ttp Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ttp hastalığı çok ciddi bir rahatsızlık olduğundan dolayı bazen iç organların alınma durumu dahi söz konusudur. Uzman hekime başvuruda bulunan hasta doktor kontrolünde birtakım ilaçlar tüketmektedir. Doktor kontrolünde devam edilen ilaçlarda fayda görülmemesi veya kısmi fayda görüldüğü taktir de Uzman doktor izni ve yönlendirmesi ile kan nakli, heparin ve diyaliz gibi tedaviler ile hasta eski sağlığına kavuşmaktadır. TTP hastalığının belirtilerinde yer alan mide kanaması tarzında ciddi konular olmakla birlikte böylesi bir durum gözlemlendiği taktirde kesinlikle vakit kaybetmeksizin Uzman hekimlere müracaat edilmeli ve doktorun vermiş olduğu tedavi yöntemine harfiyen uyulmalıdır.
" } ] }