{ "title": "Tüberküloz Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/tuberkuloz-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 08:50:57", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Tüberküloz Hastalığı, kısaca halk arasındaki adı ile verem olarak bilinen tıptaki ismiyle koch basili olarak da bilinen bir bakterinin meydana getirdiği bulaşıcı bir hastalıktır. Robert koch isimli bir alman bilim adamı tarafından bulunduğundan dolayı koch basili ismi verilmiştir. Genel olarak akciğerlerde görülen bu hastalık diğer organlarda da görülse de bu pek nadirdir. Koch basili vücuda girdikten hemen sonra etkileri görülmeyebilir. Bu hastalık vücudun direncine ve diğer etken vücut direncini etkileyen hastalıklarla vücut direnci en düşük olduğu anda ortaya çıkar bazen yıllarca belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır.

Tüberküloz Nasıl Bulaşır

Tüberküloz çoğunlukla solunum yolu ile bulaşan bir hastalıktır, koch basili en çok akciğerlere yerleşir vücudun en zayıf olduğu zamanda akciğerlerde yara oluşumları olarak belirtiler vermeye başlar. Koch basili ilk belirtileri vermeye ve üremeye başladığı dönemlerde hastanın öksürmeleri ile etrafa yayılır. Kapalı bir mekânda dış ortama yayılan bakteriler diğer insanların da akciğerlerine yerleşir. Hasta kişilerin en yakın verem verem dispanserine baş vurulmalı mutlaka karantina altına alınmalıdır.

Tüberküloz hastalığı belirtileri; Tüberküloz hastalığı sinsi ve hemen belirti vermeyen bir hastalıktır. Genelde sessiz bir başlangıç verir. Genel bulgular şu şekilde sıralanabilir.

Genel Belirtileri Nelerdir?
Akciğer Tüberkülozunda belirtileri nelerdir?
Akciğer Dışı Organlarda Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?
  • Lenf bezi büyümesi
  • İdrarda kan görülmesi
  • Eklemlerde şişlik
Tüberküloz Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Veremden korunmak için çocuk yaşlarda genelde 2 aylık ile yedi yaşına kadar olan dönemde aşı uygulaması yapılır. Ailesinde veya çevresinde bu hastalığa yakalanmış olan varsa kontrol altında tutulur periyodik tetkikler yaptırılır. Verem hastalığını tetikleyen zararlı alışkanlıklar özellikle de alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Temizliğe mutlaka önem verilmeli dengeli ve düzenli beslenme alışkanlığı sağlanmalıdır. Verem hastalığı geçirmiş birisinin tekrar vereme yakalanmama gibi bir durum söz konusu değildir mutlaka düzenli verem taramasını yaptırmak gereklidir.

Tüberküloz Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Tüberküloz hastalığı uygun bir tedavi ve ilaçlarla iyileşebilen bir hastalıktır. Tedavide birden fazla ilacın yeterince ve düzgün alınması gereklidir. İlaçları doktor tavsiyesine uygun yeterince ve düzgün alan hastalarda hemen hemen tamamı iyileşme göstermiştir. Tedavi süresi en az altı aydır ve tedavi süresinin ilk iki aydan sonrası ilaç sayısı azaltılmaktadır. Tedavi hastalığın durumuna göre bazı özel durumlarda uzatılabilir. Tedavi oldukça bulaşıcı olan bu hastalığı önlemede çok önemli bir yer almaktadır. Düzenli tedavi hem hastanın çabuk iyileşmesini sağlar hem bulaşıcı bir hastalık olan tüberkülozdan toplum sağlığını korur, bu sebeple hastanın düzenli tedavisini sürdürmesi ve tamamlaması gereklidir.
" } ] }