{ "title": "Ürtiker Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/urtiker-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 12:59:16", "author": "Veda Akgün", "article": [ { "article": "Ürtiker Hastalığı, Halk arasında kurdeşan olarak bilinen hastalıktır. Alerjik hastalıklar arasında yer alır. Kaşıntı ve sonrasında ciltte meydana gelen kızarık ve yuvarlak ya da başka şekillerdeki şişkinlikler halinde görünür. Şişkinliklerin kaşıntıdan sonra oluştuğunu söyleyebiliriz ve bu şişkinlikler çok uzun süre kalmaz. Biraz zaman sonra kaybolurlar. 6 haftadan daha uzun sürmeyen bir hastalıktır. Şişkinliklerin altında sıvı olabilir. Bu sıvı kaşıntı sırasında veya virüsler yüzünden damarlarımızdan çıkan sıvıdır. Ürtikerin neden oluştuğuna tanı koymak biraz zordur. Çünkü hiç beklenmeyen şeyler alerjik reaksiyona sebep olmuş olabilir. Gördüğümüzde yediğimiz şeylerden olabileceğini düşünebiliriz fakat öyle olmayabilir. Güneş, fazla sıcak hava veya soğuk hava ya da banyodaki suyun ısısı veya kullandığımız ilaçlar, kozmetik malzemeler neden olmuş olabilir.

Ürtiker Hastalığına Neden Olabilecek Durumlar
Daha sık görülen çağlar yetişkinlik zamanlarıdır. 20 yaşından sonra görülme sıklığı fazladır. 6 hafta kadar sürer. Fakat daha fazla sürdüğü zamanlarda olabilir. Eğer 6 haftadan fazla sürmüşse buna kronik ürtiker denir ve kronik ürtiker, ara ara kendiliğinden geçip tekrar oluşabilir.

Ürtikerin Belirtileri Nelerdir?

İlk belirti tabi ki kaşıntıdır. Fakat kaşıntıdan sonra oluşan şişkinlikler vardır. Bu şişkinlikler kollarda ve bacaklarda çokça görünür. Vücudun her yerinde de görüldüğü olur.

Eğer ürtiker bu belirtileri aşıp yüzde de görülmeye başlamışsa ve şişkinlik morarmaya dönüşmüşse mutlaka en yakın acile gidilmelidir. Kişi şok geçirme evresine giriyor olabilir. Doktor müdahalesi gerekmektedir.

Ürtiker Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Tanı muayene esnasında doktor tarafından konur. Bu her hastalıkta böyledir. Doktor olmayan kişilerin tanısına güvenerek ilaç kullanılmamalıdır. Ürtiker alerjik değil ise 12 saat sonra yok olur. Etken hake çevremizde bulunursa hastalık sürekli kendini tekrarlayabilir.

Ürtikerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

En önemli tedavi etkeni tamamen ortadan kaldırmaktır. Böylece hastalık kaybolup tekrar ortaya çıkmayacaktır. Muayene sonrası doktorun önerdiği ilaçlar hastalığın iyileşmesine yardımcı olacaktır. Fakat kronik ürtiker ise neden belli olmadığı için bu ilaçlar geçici olarak faydalı olabilecektir.
" } ] }