{ "title": "Uyku Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/uyku-hastaligi(1).jpg", "date": "21.01.2024 13:20:46", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Uyku hastalığı, insanların normal uyku düzeninde uyudukları gece dışında gündüzleri uykuya meyilli olma belirtisiyle yaşanan nörolojik bir hastalıktır. Bu rahatsızlık narkolepsi adıyla tanımlanır. Bu rahatsızlığın devamında hastalarda uyku felci, katapleksi, halüsinasyonlar görülmeye başlar. Uyku hastalığı ciddi sorunlara neden olsa da hastaların diğer sağlık sorunları ya da yoğun bir yaşam sürmeleri nedeniyle ciddiye alınmadan yaşanır. Hastalar gündüzleri uyuklamayı, işte çalışırken uyumayı, televizyon karşısında uyumalarını normal olarak kabul ederler. Bu tür yaşananların bir hastalık olabileceğini düşünmezler. İnsanların normalde çok yorulduğu zaman uyuya kalmalarını bu tür uykuyla karşılaştırmaması gerekir. Çünkü bu durumda dinlenme sonrası geçen bir fiziksel yorgunluk bulunmakta, uyku hastalığında ise kişinin ani şekilde gelen uyuma isteğine karşı koyamaması ve çok kısa süre bile olsa uyuması gibi bir burum söz konusudur. Bu sürede kişi kendini dinlenmiş olarak hissetse bile, yeniden uyumak isteyecektir. Bu hastalıkta gündüzleri karşı koyulamayacak şekilde uyuma isteği doğmaktadır. Kişiler geceleri uykularını almış olsalar bile buna engel olamazlar. Uykunun gelmesi bir eylem sırasında, araba kullanırken, toplum içindeyken yani uygunsuz durumlarda da gelebilir. Bunun zamanı önceden kestirilemez.

Uyku hastalığı belirtileri nelerdir?

Bu hastalıkla karakterize olan en belirgin belirti hastaların geceleri yeterince uyumalarına rağmen, gündüzleri karşı koyulamaz şekilde aşırı uyku uyuma isteği çekmesidir. Hastalar hiç düşünmedikleri bir yerde, bir zamanda kendilerini uykuya dalmış bulabilirler. Bazı durumlarda gündüz değişik saatlerde yani birkaç defa bu uyku hali yaşanabilir. Uykuda kısa bir süre geçirseler bile kendilerini dinlenmiş hissederler, fakat tekrar aynı döngüyü yaşamaktan kendilerini alıkoyamazlar. Hastaların çoğu geceleri sıkça uyanırlar. Bu hastalığın tedavi edilmemesi halinde hastalarda uyku bozuklukları ortaya çıkabilir. Halüsinasyon görme, katapleksi, uyku felci gibi sorunlar hastaları etkileyebilir. Uyku hastalığı olan kişilerin sosyal yaşamı da bundan etkilenir. Bu nedenle yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşamaya başlarlar. Bu tür belirtiler için zaman, mevsim, sıcaklık gibi etkenler önemli değildir. Hastalar her koşulda yani şartlar uygun olmasa bile uyuyabilirler.

Uyku hastalığı insanlarda nasıl etkiler yapar?

Uykunun aşamaları hızlı göz hareketlerinin olduğu REM ile Non REM uykusundan oluşmaktadır. Uykunun dışında beyin dalgaları düzenli ritim halindedir. Uykuda ise dalgalar yavaşlar ve düzensiz olur. Uyuduktan yarım saat, bir saat sonra beyin dalgaları aktifleşir. Bu dönem REM uykusudur. İnsanlar bu süreçte hatırladıkları rüyaları görürler. Uykunun normal zamanı ise Non REM uyku dönemidir. Uyku hastalığı olan hastalarda uyku hemen REM uykusu ile başlar. Bir türlü derin uykuya geçemezler. Genellikle uykudayken korkutan rüyalar görür, bunlarında pek çoğunu hatırlamazlar. Gündüzleri de uykuya yatmaları çok belirgin şekilde gerçekleşir.

Uyku hastalığı neden olur?

Hastalığın neden ortaya çıktığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bunun genellikle kalıtımsal olarak yaşandığı düşünülür. Bazı araştırmalarda bunun bağışıklık sistemini ilgilendiren bir rahatsızlık olduğunu ortaya koymuştur. Bağışıklık sistemi vücutta beyin dokularının bir yabancı gibi algılar. Uyumadan önce halsizlik ve yorgunluk hissedilebilir. Gündüzleri uyku nöbetlerinin belirli bir zamanı yoktur. Ancak hastalar hissettiklerine göre uyku zamanını belirleyebilme şansı vardır. Nadir görülen bir hastalık olan uyku hastalığı belirtileri mutlaka değerlendirilmelidir. Bunu önlemek mümkün değildir. Ancak tedavi edilebilir bir hastalıktır. En fazla 20-30 yaşları arasındaki kişileri etkileyen bu hastalığın ciddi sorunlara yol açması önlenmelidir.
" } ] }