{ "title": "Uykusuzluk Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/uykusuzluk-hastaligi.jpg", "date": "21.01.2024 11:59:24", "author": "Tuba Asena", "article": [ { "article": "Uykusuzluk Hastalığı, Stres, moral bozukluğu veya uykuyu etkileyecek hastalıklar sonucunda oluşan bir hastalıktır. Uykusuzluk vücudun dinlenmemesidir. Vücudun günde en fazla 8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Çok uyumakta vücuda sersemlik ve halsizlik verir. Normal bir insan günde en fazla 8 saat uyumalıdır. Vücudun çok yorulduğu zaman uykuya ihtiyacı daha fazla olur. Fakat beden çok yorulduğundan dolayı da uyuyamaz. Herkes tarafında beden çok yorulduğunda daha çok uyku ya ihtiyacı olur diye bilinse de aksine öyle değildir. Beden çok yorulduğu zaman uykusu gelmez.

Uykusuzluk hastalığı en çok 18-20 yaşındaki yetişkinlerde ve yaşlılarda görülür. Uykusuzluğun en temel maddesi strese bağlı moral bozukluğudur.

İnsan da iki tür uykusuzluk görülür. Kronik uykusuzluk ve akut uykusuzluktur. Vücut uykusuz kaldığı zaman direnci düşer ve hasta olur. Uykusuz bir insan yediğinden hiçbir tat almaz. Uykusuzluk kalan kişi aynı zamanda gergin ve sinirli olur. Gerginlikten kaynaklanan baş ağrısı da görülür.

Kronik uykusuzluk

Şartlanmaya bağlı bir uykusuzluktur. Yani insan yatağa yattığı zaman ben uyuyacağım, yarın işe geç kaldım, uyumam gerek gibisinde vücudu uyumaya şartlandırılır ise vücut kronik uykusuzluğa bağlı olarak uykusu gelmez. Bu uykusuzluk türü aynı zamanda korkuya da bağlıdır. Bir şeylerden korkan biri korkusu geçene kadar uyuyamaz.

Akut uykusuzluk

Yerini yadırgama, stres, moral bozukluğu, vardiyalı çalışma gibi uykusuzluk türüdür. Akut uykusuzluğu 1 gün ile 2 hafta arasında görülür. Bu süreden sonra devam ettiği zaman doktora başvurulmalıdır. Genellikle bu uykusuzluğun temeli stresten kaynaklıdır. Stres azaltıcı şeylerin yapılması önerilir.

Depresyona giren bir insanda da uykusuzluk hastalığı görülür. Moral bozukluğunda kaynaklandığı için kişi ne kadar zorlasa da uyuyamaz.

Sağlıklı bir uyku nasıl olmalıdır
" } ] }