{ "title": "Vajinal Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/vajinal-hastaliklar.jpg", "date": "21.01.2024 06:02:54", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Vajinal hastalıkları, vajina uç kısmında rahim ağzının yer aldığı silindir şeklinde, yaklaşık 10 santim uzunlukta, 3 santim genişliğinde bir organdır. Çoğu kadın hayatının bir bölümünde mutlaka vajina ile alakalı sorunlara maruz kalmıştır. Vajina hastalıkları arasında en yaygın olanları vajina kuruluğu, vajina mantarları, vajina kistleri sayılabilir.

Vajinal hastalıkları

Vajina kistleri: Vajina bölgesine iyi huylu olarak tabir edilen farklı kistler meydana gelebilir. Vajina bölgesinde en yaygın olarak görülen kistler inklüzyon ve gartner kanalı kistleridir. Vajina duvarında ufak şişlik ile dışarı doğru taşan yumrular kist sonucu oluşabilir. İnklüzyon kistlerinin oluşum nedenleri genellikle travmadır. Bölge ile alakalı geçirilen bir cerrahi ve yapılan doğum sonrasında vajina eski haline gelmeyebilir. Bu durumda inklüzyon kistleri oluşabilir. Gartner kanalı kistleri ise daha çok doğum öncesinde oluşan ve daha sonra kendiliğinden kaybolan kist türleridir. Gartner kanal kistleri bazı durumlarda vajinadan dışarı taşabilecek boyutlara ulaşabilir. Bu durumda doktora başvurulduğunda doktor eğer kanser şüphesi duymuşsa bölgeden alınan örnek ile kist biyopsi yapılarak incelenir. Bu tür kistler genellikle alt karın muayenesi ile teşhis edilebilir. Kist teşhis edildikten sonra doktor kistin durumu, büyüklüğü ve türüne göre gerekli tedaviye başlar. Vajinada oluşan kistler kişide şikâyetlere yol açıyorsa cerrahi ile alınabilir. Kistin boyutu ufaksa muayene anında hastaya lokal anestezi uygulanarak da kistin alınması mümkündür.

Vajinal mantar enfeksiyonları: Vajinal mantar enfeksiyonları toplumda tüm kadınların yaklaşık %75'inde yaşanabilecek yaygın bir vajina hastalığıdır. Vajina mantarı genellikle Candida albicans olarak adlandırılan bir maya hücresi nedeniyle oluşum gösterir. Mantar enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon değildir. Kadının vajina florasında normalde bulunan bir mantar hücresi farklı nedenlere bağlı olarak vücut direncini düşürür ve bölgede çoğalarak aktif hale gelir. Bu sebepten dolayı vajinal enfeksiyon oluşur. Vajinal enfeksiyon birçok sebepten dolayı oluşum gösterebilir. Bu sebepler, gebelik, antibiyotik kullanımı, doğum kontrol hapları, şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıf olması, kilolu olmak, metabolik hastalıklar olarak sıralanabilir. Vajinal enfeksiyon, bölgede kaşıntı, kızarıklık, tahriş, tahrişe bağlı kanama, şişlik ve akıntı gibi belirtilere yol açabilir. Vajina mantarı tanısı vajinal muayene ile kolaylıkla konulabilir. Vajinal mantar enfeksiyonu tedavisinde enfeksiyonun neden kaynaklandığı tespit edilerek nedene yönelik tedavi başlatılır. Tedavide tablet, bölgeye uygulanacak kremler kullanılır. Bu tür uygulamalar ile mantar enfeksiyonu tedavi edilebilir. Hastalığın tedaviye rağmen tekrar nüksetme olasılığı vardır.

Vajinal kuruluk: Vajina yapı olarak devamlı kaygan olması gereken bir organdır. Vajina kayganlığını sağlayan salgı bezleri vardır. Bu salgı bezleri vajinanın ıslanarak kaygan bir hal almasını sağlar. Vajinanın ıslak ve kaygan olması cinsel birliktelik için şarttır. Aksi halde cinsel birliktelik hem ağrılı hem de kadın için travmatik bir durum alır. Vajinal kuruluk yaşandığı cinsel birliktelik anında kolaylıkla anlaşılabilir. İlişki istenilen şekilde gerçekleşmez ve ağrılı olursa vajinal kuruluk söz konusu olabilir. Vajinal kuruluk genellikle menopoz dönemi sonrasında östrojen hormonunun azalması nedeniyle yaşanabilir. Menopoz haricinde diğer dönemlerde de vajinal kuruluğa yol açabilecek bazı faktörler vardır. Bu faktörler, vajinal enfeksiyonlar, ağrılı cinsel ilişki, hormon bozuklukları, depresyon, cinsel isteksizlik ve kullanılan bazı ilaçlar olarak sıralanabilir. Tedavi için doktora başvurulduğunda doktor gerekli muayeneyi yaparak nedene yönelik tedavi başlatır. Eğer kuruluk depresyon için kullanılan bir ilaçsa ilacın başka bir ilaç ile değiştirilmesi vajinal kuruluğu tedavi edebilir. Yine kayganlaştırıcı jeller ya da fitiller de vajinal kuruluk tedavisinde kullanılabilir.
" } ] }