{ "title": "Vertigo Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/vertigo-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 09:31:47", "author": "Fidan Yıldırım", "article": [ { "article": "Vertigo hatalığı: Baş dönmesi ve denge bozukluğu diye adlandırılan bir hastalıktır. Vertigo hastası bir kişi sık baş dönmeleri, mide bulantıları, denge kaybı yaşar. Bu rahatsızlık halk arasında baş dönemsi diye bilinir. Fakat sadece baş dönmesi değil birçok şeyin birleşmiş halidir. En temel olanı yer yüzündeki algımızın bozulmasıdır. Algı bozulunca ne kadar önemli olduğunu anlarız çünkü bizler farkında olmadan yaşıyoruz yer çekimine karşı duruyoruz, ayakta duruyoruz, yatıyoruz, oturuyoruz, sağa, sola, dönebiliyoruz. Bazen hafif bir yer kayması gibi olur bazen de bir teknede gibi sallanma etrafın dönmesi ayakta duramama, sağ sola başı çevirememe, göz önünde küçük parlak cisim görme gibi belirtileri bulunur. Vertigo hastası bir kişide sadece bu durumlar da görülmez. Mide bulantısı hatta kusma ve kulakta çınlama olur. Vertigo kişiyi bazen günlerce yatakta tutabilir.

Vertigoya neden olan faktörler

Vertigo orta kulak iltihabı üst solunum yolları enfeksiyonu, iç kulak sinirinin iltihaplanması, endolenf yani iç kulak sıvısının artması, otolit yani iç kulakta bulunan tozcukların fizyolojilerinin bozulması ve benzeri hastalıkların sonucu ortaya çıkar. Vertigo iç kulağımızda helozonik salyangoz gibi bir yapı var onun içinde mikroskobik tüyler ve sıvı var. Başımızın her hareketi ile o hareket ediyor ve hareket ettikçe bizim yer yüzündeki konumumuzu algılıyor. Sağ doru biraz daha sola doğru biraz daha bu bizim rahat etmemizi sağlıyor. Bu algı bozulduğunda baş dönmesi ortaya çıkıyor.

Vertigo nasıl anlaşılır

Baş dönmesi, ile mide bulantısı, hafif göz kararması, etraftaki cisimlerin döndüğünü sanmak veya kendisinin döndüğünü sanmak, uzağı yakın görmek gibi belirtilerde. Yataktan kalkarken boşluğa bastığını hissetmek gibi merdiven inerken basamak yokmuş gibi görmek kulakta çınlama ve nem hissi vertigoyu anlamamızı sağlayabilir bu gibi durumlarda KBB. Uzmanına baş vurup basit kulak testleri işitme testi, beyin tomografisi veya MR çektirip incelenir ve bu şekilde öğrenebilirsiniz. Vertigo basit gibi görülse de bazen uzun süre yatağa hapsolmaya yol açabilir. Asansör kullanmanıza engel olabilir. Bunların yanı sıra hayatınızı kolaylaştıran birçok faktörden vertigo yüzünden uzak kalabilirsiniz erken teşhis ve tedavi her zaman için önemlidir.

Vertigo nasıl tedavi edilir?

Vertigo tedavisinde yapılması gereken birkaç işlem vardır. Öncelikle vertigonun nereden kaynaklandığını tespit etmek gerekir önce KBB uzmanı ardından nöroloji uzmanı görür. Nöroloji uzmanının görme nedeni çok sık karşılaşılmasa da beyinden kaynaklı vertigo olma ihtimalidir. Çoğunlukla rastlanan iç kulak nedenli vertigodur bunu da KBB uzmanları ilk muayenede anlamayacağı için çeşitli setler ile anlayıp çeşitli ilaç tedavilerine baş vurur vertigo için kullanılan ilaçlar genelde 2 ayda bir dozu arttırılıp azaltılmaktadır. İlaçlar yetersiz kaldığı taktirde beyne manevra hareketleri yaptırılır. İç kulakta bulunan tozlar ve sıvının ani hareketlerle yerlerine oturtmayı planlanır ve çoğu zamanda olumlu sonuç alınır. Vertigo hastası kişiler sabah yataktan kalker iken baş dönmeleri olduğunda yataktan hiç kalkmadan başlarını önce yatağın sağından aşağı sallayıp daha sonra soluna sallayıp baş dönmesini engelleyebilir fakat dikkat gerektiren bir durumdur ani hareketten kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.

" } ] }