{ "title": "Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/vitamin-eksiliginde-gorulen-hastaliklar.jpg", "date": "20.01.2024 10:52:02", "author": "okşan yalçın", "article": [ { "article": "Vitamin Eksikliğinde Görülen Hastalıklar; Vücudumuzun enerji üretebilmesi ve hücrelerin yenilenmesine devam edebilmesi için vitaminlere ihtiyaç vardır. Vitaminler insan vücudunu sentezlenemeyen dışarıdan alınması gereken organik maddelerdir. Vitaminler vücutta kendiliğinden üremezler. Yiyecekler ve içecekler yoluyla ya da ek vitamin takviyeleriyle dışarıdan alınmasıyla sağlanır. Enerji içermezler, hücreler ve vücudun yaşamı için önemli biyokimyasal olaylarda etkin rol oynarlar. Yağda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler olarak iki gruba ayrılmaktadır. Yağda eriyenler A, D, E, K Vitaminleri, Suda eriyen vitaminler B, C, H, P Vitaminleri olarak sıralanabilir. Stres vitamin eksikliğini artırabilen bir etkendir. Vitamin eksikliği çok fazla meyve, sebze, et ve et ürünleri tüketen kişilerde görülmez.

Vitamin eksikliğini artıran faktörler
A vitamini eksikliği; Gece körlüğü denilen görme bozukluğuna neden olmaktadır. Cilt, tırnak ve saçlarda bozukluklara yol açabilir.

D vitamini eksikliği; Çocuklarda raşitizim denilen kemik bozukluğuna, yetişkinlerde ise osteomalazi denilen kemik hastalığına sebep olabilir.

E vitamin eksikliği; Eksikliği kansızlığa yol açmaktadır.

K vitamini eksikliği; Bir miktar bağırsak parazitleri tarafından üretilir ve eğsikliğinde kanın pıhtılaşmasına ve kanamalara neden olabilir.

C vitamini eksikliği; Skorbüt denilen diş hastalığına, ciltte bozulmalara, yaraların daha geç iyileşmesine, enfeksiyonların ağır atlatılmasına neden olmaktadır.

B1 vitamini eksikliği; İştahsızlık, kas güçsüzlüğü gibi birçok cilt hastalığına sebebiyet vermektedir.

B2 vitamini eksikliği; Ağız içi yaraları, sinir hastalıkları, cilt hastalıkları görülmektedir.

B3 vitamini eksikliği; Eksikliğinde pallegra denilen cilt ve sinir hastalığı görülmektedir.

B5 vitamini eksikliği; Kas ağrıları, yorgunluk, güçsüzlük, kalp çarpıntısı, terleme bozukluğu, enerji düşüklüğü, mide ağrısı, kusma, ishal, beslenmede dengesizlik, kas erimesi, uykusuzluk, stres, sinir gibi belirtiler görülür. Egzama ve cilt hastalıklarına da sebebiyet vermektedir.

B6 vitamini eksikliği; Kas ağrıları, güçsüzlük, kansızlık, ağız ve göz kenarlarında yaralar görülmektedir.

B12 vitamini eksikliği; Kansızlık, denge bozukluğu, sinir sistemi bozukluğu olarak belirir.

Folik asit; Bir çeit B vitaminidir. Eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, kas ağrıları görülür.
" } ] }