{ "title": "Yalan Söyleme Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/yalan-soyleme-hastaligi(1).jpg", "date": "19.01.2024 11:13:25", "author": "ALİ ATAY", "article": [ { "article": "
Yalan Söyleme Hastalığı tıp dilinde Mitomani olarak adlandırılmaktadır. Mitomaniye ise yakalanmış bireylere de demektir. Mitomani bir tür dürtüyü kontrol edebilme mekanizması bozukluğu olarak bilinmektedir. Mitomani yaşayan birey, etrafındaki insanlara herhangi bir sebebi ve amacı olmaksınız yalan söylerler. Hastalık büyük boyutlarda yalanlar söylemeye çalışma, bu yalanlara kendini inandırma ve etrafındakilere becerebildiği ölçüde inandırma ile karakteri olmuşlardır.

Mitonmani genellikle hastalıklı kişinin dikkat çekerek belli bir odak noktası olmak adına söylemeye başladığı ve artık yalan söylemeyi önüne geçilemeyecek bir yaşam koşulu haline getirmesiyle ve dozunu arttırmasıyla bilinmektedir. Bu rahatsızlık sıklıkla diğer psikolojik rahatsızlıklarla beraber yaşandığından ilk başta pek de dikkat çekmeyebilir. Zaten mitomanin en çok benzerlik gösterdiği hastalık histrionik olarak yaşanan kişilik bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Burada amaç hasta için diğer insanlar tarafından odak noktası olmaktır. Bütün dikkatleri kendi üzerine çekmek isteyen hasta çok ciddi bir şekilde çaba sarf eder. Bunu başarabilmek adına da anlatmış olduğu olayı inanılmayacak derecede dramatize etmeye, abartmaya ve büyütmeye başlar. Bunu başarabilmek içinde ister istemez yalana başvurur.

Günlük hayatta birçoğumuzun başından geçmiş olan doğal durumlar karşısında bazen yalan söylemek zorunda kalabiliyorlar. Ancak bu yalan söylemek durumu ne zamana kadar patolojik bir boyuta ulaştığını anlamak zor olmasa gerek. Birey eğer yalan üstüne yalan söylemeye devam ediyorsa, bu duruma da etrafındaki insanlara inandırabiliyor ise kendi kafasında kurmuş olduğu fantastik bir yalan dünyasında yaşamaya başlamış ise artık rahatlıkla bu birey için yalan konusunda patolojik boyuta ulaşmıştır yorumunu yapabiliriz. Yapılan bir araştırmaya göre hayattan bir beklentisi olmayan, yaşantısının sebebini aramayan bireylerde gerçek olmayan fikirlere yönelimin oldukça fazla olduğu görülmüştür. Kanada'da yapılmış olan bir araştırmada, daha küçük yaşlarda yalana meyletmenin bir zekâ belirtisi olduğu tespit edilmiştir.

Yalan söyleyen bireyin kötü hisleri yaşaması bakımından beyin yapıları normal insanların beyinlerinden farklıdır. Yalan söyleyen bireylerin beyin yapılarının belli başlı sinir liflerinin diğer bireylere göre daha fazla bulunması hali, bu bireylerin“yalan söyleme sanatını” geliştirme konusunda başarılı olmalarını sağlayan önemli bir etkendir. Yapılan araştırmada yalanla yaşayan insanın prefrontal kortekslerinin (Alın loblarının baş kısmı) çok daha ileri düzeyde kullandıkları görülmüştür. Olumsuz duyguların hissedilmesinden sorumlu olun prefrontal korteksin bir diğer görevi de yalan söyleme gibi ahlaki değerlerin öğrenilmesini sağlamaktır.

Mitomani rahatsızlığını yaşayan bireylerin kendi içlerinde yaşadıkları hayat felsefesi bulunmaktadır. Yani bir nevi kendi iç dünyalarında belirledikleri kurallar içerisinde olumlu duygular beslerler. Hasta gerçek hayatta kendilerini olumlu duyguların gelişmesinde kapalı tuttukları için hayallerin bulunduğu bir dünya yaratması gayet doğal karşılanması gereken bir durumdur. Bu hastaların aynı zamanda evlilikleri de ister istemez bir yalan üzerine kuruludur. Birçok kez eşlerine de yalan söyledikleri görülür. Zaten bu durumda evlilikte boşanma aşamasına gelmek için gayet uygun bir nedendir. Uyum sürecinin yaşanmaması halinde hasta birlikte olduğu eşine karşı yalan söylemesi karşı tarafı da psikolojik anlamda etkilemektedir.

Mitomanili olan hastanın bu rahatsızlığı çok farklı boyutlara varabilir. Basit anlamda ifade edilen yalanlardan fantastik bir düzeye kadar uzanan bu süreç hem hasta için hem de çevresi için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Özellikle de hastanın çevresi tarafında inanılmadığı, ciddiye alınmadığını görmesi halinde ise kendisine inanmayan ve dalga geçenlere karşı keskin bir uzaklaşma ile ilişkisin bitirme söz konusu olacaktır.

Mitomani rahatsızlığının gözlemlendiği bireylerde şu kişilik bozuklukları sorunu yaşanır

Histerik: Birey kendisini olduğundan çok daha grandiyöz hareketler sergilerler. Yani kendilerine aşırı güvenirler. Dikkatleri üzerine çekmek, kendi kişiliklerini olduğundan çok daha üstün gösterip abartma vb. Davranışları sebebiyle yalan söylemeye meyillidirler.

Narsistik: bu bireylerin kendini beğenme, kendisini diğer bireylerden üstün görme duygusu, empati kurmayı becerememesi ve de benmerkezci bir yapıya sahip olmaları sebebiyle çok yoğun bir şekilde yalan söyleme isteği duyarlar.
" } ] }