{ "title": "Zona Hastalığı", "image": "https://www.hasta.gen.tr/images/zona-hastaligi.jpg", "date": "20.01.2024 01:20:31", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Zona hastalığı, virüs kökenli olan kaşıntılı, ağrılı, döküntülü bir cilt hastalığıdır. Kuşak hastalığı, gece yanığı gibi isimlerle de anılır. Bağışıklık sistemini zora sokacak stres, sıkıntı, travma gibi etkenler sonucunda geliştiği düşünülür. Hastalık virüsün aktifleşmesiyle ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla virüs çoğalır ve sinirler aracılığıyla ciltte yayılmaya başlar. Toplumda 50-60 yaşın üzerindeki kişileri daha fazla etkileyen zona hastalığı normalde her yaşta görülebilir. Kendini sırtta, göğüste, bel, karın, boyun, kalça, kafa, yüz bölgesindeki ağrılı lezyonlarla gösterir. Dönemsel olarak virüsler sessiz kalarak, tekrar aktif döneme girebilir. Bu tamamen bağışıklık sistemiyle alakalıdır. Vücutta belirli bir alanda meydana gelen döküntüler kulak tarzı bir görüntü oluşturur. Bunlar su toplar ve giderek kabuklaşarak kabarcık halini alır. Varisella zoster adındaki virüsün neden olduğu zona hastalığında virüsler sinir köklerine yerleşirler. Yıllarca bile sessiz kalabilirler.

Zona hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalık vücudun belirli bir bölgesine yerleşir. Kuşak gibi bir görünüme neden olur. Virüsün yerleştiği sinirin yayılımına uygun ciltte dağılım meydana gelir. Gruplar halinde sulu kırmızı kabarcıklar oluşturur. Bunların öncesine vücutta ateş, halsizlik, yorgunluk gibi etkilerde olur. İlk aşamada bölgede yanma oluşur, ardından şiddetli dayanılmaz ağrılar meydana gelir. Bunların ardından bir haftada ciltte kendini gösteren lezyonlar hastalığın tanısının koyulmasını kolaylaştırır. Çizgi halinde, tek taraflı ağrı en belirgin belirtidir. Bu ağrı zona hastalığının görüldüğü bölgedeki organların ağrısıyla karıştırılabilir. Ancak kabarıklar su dolu hale geldiğinden, ortalarında hafif bir çökme oluştuğunda hastalık belirgin hale gelir. Ciltteki kabarıklık 2 haftanın sonunda kurur ve dökülmeye başlar. İyileşen lezyonların yerinde bazen iz kalabilir. Ağrılar 6 aya kadar şiddeti azalarak etkili olabilir. Bu süreçte hastaların dinlenmesi ve beslenmesine dikkat etmesi iyileşmeyi hızlandıracaktır.

Zona hastalığı neden olur?

Önceden su çiçeği hastalığını geçiren kişilerde zona hastalığı görülme riski fazladır. Özellikle bir yaşından önce su çiçeği geçiren kişilerde bu yatkınlık daha fazladır. Varisella zoster denilen virüs bu hastalıkta da sinir köklerine yerleşir. Herhangi bir sebeple bağışıklık sistemi olumsuz etkilendiğinde, virüs zona hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir. Bunun sebepleri konusunda hala kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak zayıflamış bağışıklık sistemi en temel etkendir. Hastalığın ileri yaşlarda daha fazla görülmesinin en önemli sebebi bağışıklık sisteminin bu yaşlarda güçsüzleşmesidir. Zona hastalığı açısından tetikleyici nedenler arasında;
Zona hastalığı tedavisi nasıl yapılır?

Bu hastalığın etkin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanan tedavilerde hedef hastaların ortaya çıkan belirtilerinin azaltılmasıdır. Virüs kaynaklı bir hastalık olduğundan, kullanılan ilaçların virüslere karşı etkili olması gerekir. Bu sayede semptomlar hafifletilerek, ciddi komplikasyonlar önlenmeye çalışılır. Tedavide lezyonların ağrı, yanma hissi oluşturmasıyla en geç 3 günde ilaç tedavisinin başlatılması etkili olur. Zona hastalığı erken aşamada daha kolay kontrol altına alınır. Hastalığın tedaviden sonra yeniden ortaya çıkması nadiren de olsa mümkündür.
" } ] }