Kelebek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Kelebek Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kelebek Hastalığı

Kelebek Hastalığı, tıbbi literatürde "Epidermolysis Bullosa" (EB) olarak bilinen, genetik kökenli bir cilt hastalığıdır. Halk arasında "kelebek çocuk hastalığı" olarak da anılmaktadır. Hastalığın karakteristik özelliği, ciltte ve mukoza zarlarında oluşan su dolu kabarcıklardır. Bu kabarcıklar, cildin en ufak bir travmaya bile aşırı hassas olduğunu gösterir. EB, cildin farklı katmanlarının ayrılmasına ve kabarcıkların oluşmasına neden olur.

Kelebek Hastalığının Görülme Bölgeleri

Kelebek hastalığında deri çok hassastır; küçük bir temas, sürtünme veya basınç uygulandığında deride hemen su kabarcıkları oluşur ve cildin bütünlüğü bozulabilir. Bu kabarcıklar sadece cildin dış yüzeyinde değil, aynı zamanda ağız içi, yemek borusu, mide, solunum yolları ve bağırsaklar gibi iç organlarda da görülebilir. Bu nedenle kelebek hastalığı sistemik bir hastalık olarak kabul edilir.

Kelebek Hastalığının Belirtileri

  • Ellerde, ayak bileklerinde ve dirseklerde görülebilen eklem ağrısı ve eklem iltihabı
  • Yorgunluk hissi, yüksek ateş ve hızlı kilo kaybı
  • Yüzün belli bölgelerinde kelebek görüntüsünü andıran kırmızı döküntüler
  • Vücudun belirli yerlerinde meydana gelen kabarcıklar
  • Saç dökülmesi ve güneş ışığına karşı hassasiyet
  • Baş ağrısı, göğüs ağrısı ve baygınlık
  • Akciğer, böbrek, karın zarı ve kalpte oluşan iltihap
  • Bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtiler

Kelebek Hastalığının Tipleri

Epidermolysis Bullosa Simplex

Bu tip, genellikle doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra su toplaması gibi belirtilerle ortaya çıkar. El ve ayakların bazı bölgelerinde "Wabler Cockayne" adı verilen ufak kabarcıklar görülebilir ve bu kabarcıklar el ve ayakların dışına taşabilir. Bazı bireylerde ise oluşan kabarcıklar vücudun büyük bir kısmını kaplayabilir.

Epidermolysis Bullosa Distrofik

Bu tip, baskın ve küçük resesif tiplerde el, ayak, dirsek ve dizlerde ortaya çıkar. Genellikle yemek borusunda yumuşak dokuyu etkileyebilir. Baskın resesif tiplerinde cildin büyük kısımlarında kabarcıklar, tırnakların çıkması, gözlerde iltihap oluşması, büyüme ve gelişmede gerileme, diş kayıpları ve parmakların birbirine yapışması gibi belirtiler görülebilir. Bu tipte, "Squamous Cell Carcinoma" adı verilen bir cilt kanseri oluşma olasılığı yüksektir.

Epidermolysis Bullosa Junctional

Bu tip, şiddetli ve ağrılı devam eder. Yüzde, gövdede ve bacakların birçok kısmında büyük kabarcıklar ve ülserli lezyonlara neden olabilir. Bu durum, hayatı tehlikeye sokan sıvı kaybı ve komplike enfeksiyonlara yol açabilir.

Kelebek Hastalığının Tanısı

Hastalığın tanısı, belirtiler ve cilt biyopsisi ile konulur. Günümüz tıbbi tetkiklerinin ileri düzeyde olması sayesinde, genetik analiz yapılarak hastalığı taşıyan genlerin olup olmadığı tespit edilebilir.

Kelebek Hastalığının Tedavisi

Hastalığın tedavisi, tiplerine göre değişir. Hafif geçirilen hastalıkların tedavisi uzun sürmeyebilir. Kabarcıkların oluşması ve iltihabın giderilmesi hedeflenmelidir. Ağır geçirilen hastalıklarda ise birçok komplikasyon ortaya çıkabilir. Ciltteki kabarcıkların iltihabının önlenmesi ve hastaya psikolojik destek tedavisi uygulanabilir. Kesin bir tedavi yöntemi olmayan kelebek hastalığına yakalanan kişiler, çocukluk yıllarında sıvı ve elektrolit eksiklikleri, komplike ağır enfeksiyonlar ve multiorgan yetmezlikleri sonucu yaşamlarını yitirebilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ilahe

10 Mayıs 2024 Cuma

Selamlar.benim oglum 2ayliq.bu hastaliktan rahatsiz oluyor.cani cok yaniyor.tam tewis koyulmadida ama o hastalik oldugunu soyluyorlar.once bullar oluyor daha sonra bullar patliyor yara oluyor.cok kan kayb ediyor.canim yaniyor oglumu gorunce.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, öncelikle oğlunuzun yaşadığı bu durumdan dolayı çok geçmiş olsun. Anlattıklarınıza göre oğlunuzun ciddi bir cilt rahatsızlığı olabilir. Bu tür belirtilerle karşılaştığınızda, mutlaka bir dermatolog veya çocuk doktoruna başvurmanız çok önemlidir. Doktorunuz gerekli testleri yaparak doğru teşhisi koyacak ve uygun tedavi yöntemlerini önerecektir. Oğlunuzun durumu için en kısa sürede profesyonel bir yardım almanız en iyisi olacaktır. Tekrar geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Lyme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Siyatik Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tenisçi Dirseği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Bipolar Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Varikosel Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Varikosel Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Güncel

Unutkanlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Unutkanlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi