Dahiliye Hastalıkları Türleri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Dahiliye Hastalıkları Türleri ve Tedavisi

Dahiliye Hastalıkları

Dahiliye, tıbbın içerisinde yer alan önemli bir ana bilim dalıdır ve iç hastalıkları anlamına gelmektedir. Bu departman, yetişkin bireylerin iç organ sistemlerini inceleyerek, bu sistemlere ait organların fonksiyon bozukluklarının olup olmadığını araştırır ve kesin teşhisin konmasını sağlar. Teşhisin konulmasının ardından tedavi hizmeti sunar. Bunun yanı sıra, sağlık hizmeti sunduğu her bireye, kendisini hastalıklara karşı nasıl koruyacağı konusunda bilgi verir.

Dahiliye Hastalıklarının Önemi

Genel dahiliye, tıbbın bütün klinik branşlarının temelini oluşturan bir disiplindir. Üst solunum yolu, alt solunum yolu, böbrek hastalıkları, tiroit bezi, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, hipertansiyon ve kalp hastalıkları gibi hastalıklara maruz kalan insanların büyük çoğunluğunun problemi, dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne girmektedir.

Dahiliye Hastalıklarının Bölümleri

  • Kan Hastalıkları (Hematoloji):

    Kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinden kaynaklanan hastalıkların incelenmesini sağlayan bilim dalıdır. Bu hastalıklarda teşhis için kan tahlili dışında bazı durumlarda kemik iliği incelemesi de yapılabilir. Sık rastlanılan kan hastalıkları arasında anemi, B12 vitamin eksikliği, kan kanseri ve pıhtılaşma bozuklukları bulunur.

  • Hormon Hastalıkları (Endokrinoloji):

    Vücudun düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan hormonların ve bu hormonları salgılayan bezlerin eksik ya da fazla üretilmesi sonucu ortaya çıkan hastalıkları inceler. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, guatr, böbrek üstü bezi hastalığı, obezite, kemik erimesi ve kolesterol yüksekliği gibi hastalıklar en sık görülenleridir.

  • Sindirim Sistemi Hastalıkları (Gastroenteroloji):

    Ağız bölgesinden anüs bölgesine kadar tüm sindirim sistemi organlarının bozukluklarını inceler. Sindirim sistemi hastalıklarının incelenmesinde endoskopi ve ultrason sıklıkla kullanılır. Mide ülseri, mide kanaması, hazımsızlık, gastrit, reflü, hemoroit, kabızlık, karaciğer hastalıkları, safra kesesi taşı ve iltihapları, Akdeniz ateşi, pankreas iltihaplanmaları ve sindirim sistemi kanserleri en sık görülenleridir.

  • Tümörler ve Kanser Hastalıkları (Onkoloji):

    Çeşitli organlara bulaşmış tümörlerin teşhis edilip, tedavisinin nasıl yapılacağına karar veren bilim dalıdır. Teşhis için kan tahlili, ultrason, biyopsi, endoskopi ve röntgen gibi farklı tetkikler istenebilir. Hastalığın şiddetine ve vücuttaki etkisine göre tedavi sırasında kemoterapi ya da cerrahi tedavi uygulanabilir.

  • Romatizmal Hastalıklar (Romatoloji):

    Özellikle iskelet ve kas sistemlerini tutan hastalıkların incelendiği bilim dalıdır. Romatizmal hastalıklar, iskelet ve kas sistemi ile sınırlı kalmayarak, vücudun diğer organlarını da zaman içinde etkileyebilir.

  • Böbrek Hastalıkları ve Hipertansiyon (Nefroloji):

    Böbrek hastalıkları başta olmak üzere idrar yolları ve mesaneyi kapsayan boşaltım sistemi hastalıklarını inceler. Böbrek iltihapları, böbrek yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek kaynaklı hipertansiyon en sık görülen türleridir.


Dahiliye ve Diğer Tıp Dalları

Dahiliye hastalıkları, bu altı bölümün dışında kalan beyin ve sinir hastalıkları (Nöroloji), ruh hastalıkları (Psikiyatri), enfeksiyon hastalıkları, göğüs hastalıkları ve kalp ve damar hastalıkları (Kardiyoloji) gibi hastalıkların tedavisinde de yön gösterici bir rol üstlenmektedir. Dahiliye uzmanları, bu geniş yelpazedeki hastalıkların teşhis ve tedavisinde kritik bir öneme sahiptir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sindirim Hastalıkları Nelerdir?

Sindirim Hastalıkları Nelerdir?

Güncel

Meslek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Meslek Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi