Muhabbet Kuşu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
09 Temmuz 2024

Muhabbet Kuşu Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Muhabbet kuşları, evcil hayvanlar arasında popüler olan küçük papağan türlerindendir. İlgi ve bakımı severler, cana yakın ve bazı kelimeleri öğrenip söyleyebilen sevimli kuşlardır. Anavatanı Avustralya olan bu kuşlar, hassas yapıları nedeniyle kolayca hastalanabilirler. Beslenmeleri genellikle tohum çeşitleri ile olur. Muhabbet kuşu besleyen kişilerin, kuşlarının davranışlarını iyi izlemeleri ve hastalık belirtilerini fark etmeleri önemlidir.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları ve Tedavileri

Sindirim Sistemi Hastalıkları

Sindirim sistemi hastalıkları, hatalı beslenme veya mikroplu gıdalarla bulaşabilir. Belirtileri arasında karın bölgesindeki yeşilimsi damarlar, kızarıklık ve kararma bulunur. Kuşun yemliğini her zaman temiz tutmalı ve sindiremeyeceği besinlerden kaçınmalıyız.

Mantar Hastalıkları

Mantar hastalıkları, muhabbet kuşlarında tüy dökülmesi, kellik ve kızarıklık, pullanma belirtileri gösterir. Bulaşıcı olup, evde başka kuşlar varsa kafeslerinin ayrılması gerekir. Kuşun suluk, yemlik ve kafesi detaylıca temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Tedavi için nizoral tablet suya katılarak kuşa verilmeli ve kızaran bölgeler için iyot solüsyonu ve rabenzol ilaç karışımı pamuklu bir aletle uygulanmalıdır.

Solunum Yolu Hastalıkları

Solunum yolu hastalıkları genellikle enfeksiyon kaynaklıdır. Belirtileri arasında nefes almakta zorluk, ağız açıp kapatma ve aşırı kuyruk sallama bulunur. Antibiyotik tedavisi uygulanmalı, içme suyuna vitamin ve baytril ilacı karıştırılarak 5 gün boyunca taze su verilmelidir.

Çiçek Hastalığı

Çiçek hastalığı, kuşlar için çok tehlikeli olup, ölümle sonuçlanma ihtimali yüksektir. Doğru tedavi ve kontrollü ilaç kullanımı ile önlenebilir. Bulaşıcı olup, göz çevresi, gaga ve ayaklarda görülür. Mutlaka aşı yapılmalı ve veteriner kontrolünde tedavi edilmelidir.

İshal

İshal hastalığı, mikroplu ve mikropsuz olarak iki şekilde görülür. Mikroplu ishal ilaçla tedavi edilmelidir. Kullanılacak ilaçlar arasında Koksidin, sulfamazettin ve niflodin bulunur. Mikropsuz ishal durumunda haşlanmış patates ve marul, ıspanak yaprakları verilmelidir. Ayrıca yemlerin küflü olmadığından emin olunmalıdır.

Ses Kısıklığı

Ses kısıklığı, fazla ötme, korku veya panik gibi durumlar nedeniyle oluşabilir. Vitamin takviyesi, kuşun sesinin yerine gelmesini hızlandırabilir. Korku ve paniğe neden olan etkenler ortadan kaldırılmalı ve kuş huzurlu bir ortama alınmalıdır. Ayrıca hatalı beslenme de ses kısıklığına neden olabilir. Nezle, bronşit ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar da ses tellerinde arıza oluşturabilir. Çiğ yumurta sarısı, günde 2 damla olmak üzere kuşun gagasından verilerek tedavi edilebilir.

Muhabbet kuşu sahipleri, kuşlarının sağlığı için hastalık belirtilerini ve tedavi yöntemlerini araştırmalı ve öğrenmelidir. Aksi takdirde, kuşlarının hasta olduğunu fark etmeden ölmelerine şahit olabilirler. Bu kuşlar zamanla aileden biriymiş gibi görülür ve kaybı büyük üzüntüye yol açar. Tedbir amaçlı olarak, kuş besleme ve hastalıklar konusunda bilgi edinmek önemlidir. Kuşlar, hasta olduklarında hastalıklarını anlatamazlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı