Bel Hastalıkları Türleri Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Bel Hastalıkları Türleri Belirtileri ve Tedavisi

Bel Hastalıkları

Bel, vücudumuzun arkasında, başımızdan aşağı kuyruk sokumuna kadar bedenimizi ayakta tutan bölüme denir. Beli oluşturan omurlar, diskler, sinirler ve kas yapısı ile kompleks bir yapıdır. Belimizde meydana gelen ağrılar yaşantımızı olumsuz etkiler. İleri seviyelerde bel ağrısı çoğunlukla bel fıtığı olarak karşımıza çıkar. Bacaklarda uyuşma ve hareket azalması bel fıtığının başlangıcıdır. Bu nedenle bel ağrıları hafife alınmamalıdır. Bel ile ilgili hekimlik branşı beyin ve sinir hastalıklarıdır. Ağrılarınız üzerine doktora gittiğinizde ilk muayeneden sonra doktorunuz gerekirse ortopedi polikliniğine havale edecektir. Belimiz hayat boyu bedenimizin yükünü çektiğinden, bel hastalıklarını öğrenmek ve en ufak rahatsızlığında tedavi uygulamak yararımıza olacaktır.

Bel Hastalıkları Nelerdir?

Siyatik

Siyatik, bir çeşit omurilik sinir hastalığıdır. Belden, kalçadan bacaklara ve ayaklara inen sızılar ve ağrılara denir. Görüntüleme tekniklerinin tam gelişmediği yıllarda kalça, bacak ve ayaklarda meydana gelen ağrıların, kalça sinirlerindeki hasar nedeniyle oluştuğu sanılırdı. Tıbbi gelişmeler siyatik hastalığını bel sinirlerinin geçtiği herhangi bir yerde sıkışması olarak kabul etmektedir. Bacak, kol gibi uzunlarımızın büyük bir bölümüne hizmet eden ve kalçadan geçen sinir bedenimizin en büyük siniridir. Hastalığın tedavisinin zorluğu ve ağrıların kontrolsüzlüğü doktorların da karşılaşmak istemedikleri bir durumdur.

Siyatik Neden Olur?

  • Hareketsiz yaşam,
  • Sürekli aynı pozisyonda oturma,
  • Omurlar arası disklerin hasar görmesi,
  • Disk kayması,
  • Disk kayması sonucu kireçlenme ve diskin tekrar yerine gelmemesi,
  • Yaşlanmaya bağlı omurların bozulması,
  • Ani hareket sonrası (ters hareket) belde meydana gelen yıpranmalar.

Siyatik Tedavisi

Kısa zamanda geçeceğini düşünmek doğru bir yaklaşım olmaz. Siyatik teşhisi konduktan sonra tedavi süreci büyük ölçüde hastaya bağlıdır. Çünkü doktorunuz sihirli bir değnek ile sizi iyileştirmeyecektir. Hekimin uygulayacağı tedavi şekli; giderek artan yürüyüş ile ağrıların dinmesi için yazacağı ilaçlar olacaktır. Siyatik ileri seviyede ise doktorunuz ameliyat önerecektir.

Kötü Huylu Bel Hastalığı

Bu hastalık bir çeşit omurga kanseridir. Omurgada başlayan hastalık kan hareketiyle vücudun başka yerlerine ulaşarak sinsice gelişebilir. Ancak başka organlarda meydana gelen kanser hastalıkları omurgayı etkileyerek aniden ortaya çıkabilir. Tabii ki böyle bir durum mutlaka kanser olacak anlamına gelmez, başka bir disk hastalığı da olabilir.

Skolyoz

Omurganın sağ yana ve sol yana eğilmesi hastalığıdır. Özellikle gelişim çağındaki gençlerde rastlanan hastalık, uzun boylu insanlarda daha fazla görülür. Kişiye arkadan bakıldığında belli belirsiz eğrilik görülmesine rağmen omurilik röntgen görüntüsünde eğrilik bariz bir şekilde gözlemlenir. Yetersiz beslenme, hormonal dengesizlik, omurga tüberkülozu ve çocuk felci bu hastalığın çıkmasına neden olabilir. Ancak sayılan nedenlerin ortadan kalkması ile hastalık da yok olacaktır.

Bel Fıtığı

Bel fıtığı, omurlar arasındaki disklerin yerinden kayarak sinirlere baskı yapması ile oluşur. Bu durum şiddetli ağrılara ve hareket kısıtlılığına yol açar. Tedavi edilmezse, ilerleyen aşamalarda ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir.

Bel Fıtığı Belirtileri

  • Şiddetli bel ağrısı,
  • Bacaklarda uyuşma,
  • Hareket kısıtlılığı,
  • Bacaklarda güçsüzlük,
  • Yürüme zorluğu.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığı tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler kullanılabilir. Fizik tedavi, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile birçok hasta tedavi edilirken, ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Bel Hastalıklarından Korunma Yöntemleri

  • Düzenli egzersiz,
  • Doğru duruş ve oturma pozisyonları,
  • Ağır yük kaldırmaktan kaçınma,
  • Sağlıklı beslenme,
  • Stres yönetimi.

Bel hastalıkları, yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek ve düzenli doktor kontrolleri ile bel sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni