Hepatit B Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Hepatit B Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit B Hastalığı

Hepatit B, karaciğeri hedef alan Hepatit B virüsünün (HBV) neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Bu hastalık, akut veya kronik olarak ortaya çıkabilir ve ilerleyen dönemlerde siroz veya karaciğer kanserine yol açabilir.

Akut Hepatit B Hastalığının Belirtileri

Yeni oluşan bir enfeksiyon olan akut Hepatit B, virüsün bulaşmasından yaklaşık 90 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle birkaç hafta ile 6 ay arasında sürebilir.

En sık görülen belirtiler şunlardır:
  • Halsizlik
  • Eklem ağrısı
  • Ateş
  • Karın ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Ciltte ve gözlerde sararma
  • İştahsızlık
  • İdrar renginin koyu olması

Akut Hepatit B Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Akut Hepatit B için belirli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalara genellikle dinlenme, bol sıvı tüketimi ve dengeli beslenme önerilir. Nadir durumlarda hastaneye yatış gerekebilir.

Kronik Hepatit B Hastalığının Belirtileri

Kronik Hepatit B, uzun yıllar belirti vermeyebilir ancak ciddi bir hastalıktır. İlerleyen yıllarda karaciğer hastalığı, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve ölüm gibi ciddi durumlara yol açabilir.

Kronik Hepatit B Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik Hepatit B, ömür boyu sürecek olan ciddi bir hastalıktır ve uzman doktorlar tarafından tedavi edilmelidir. Bu hastalık için çeşitli ilaçlar mevcuttur ve uygun tedavi ile hastalık kontrol altına alınabilir, böylece siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi durumlar önlenebilir. Ancak, Hepatit B virüsünün tamamen vücuttan atılması mümkün değildir.

Hepatit B Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hepatit B virüsünün bulaşma oranı oldukça yüksektir ve çoğunlukla kan yoluyla, cinsel organ sıvıları ve tükürük gibi vücut sıvılarıyla bulaşır. Vücuttaki açık yaralar bulaşma riskini artırır.

Hepatit B virüsü en çok cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Ayrıca kan nakli, aynı enjektörün kullanılması, berber ve kuaförlerdeki steril olmayan manikür ve pedikür setleri, yeteri kadar temizlenmeyen makas ve tıraş bıçakları ve kişiye özel olmayan diş fırçaları da bulaşma riskini artırır.

Hepatit B Virüsünün Bulaşma Olasılığı Yüksek Olan Kişiler

Hepatit B hastalığı olan annelerden doğan bebekler, Hepatit B hastalığı olan kişilerle aynı evde yaşayan insanlar, hemodiyaliz hastaları, eşcinseller, birden fazla kişi ile cinsel ilişki yaşayanlar, kan ve kan ürünleri kullananlar, eroin bağımlıları, sağlık personelleri, kreş, okul, huzurevi gibi toplu yaşam alanlarında bulunan kişiler yüksek risk altındadır.

Hepatit B Hastalığından Nasıl Korunulur?

Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yöntemi aşılanmaktır. Hepatit B aşısı oldukça etkili ve güvenilir bir yöntemdir. Aşı, 6 ay içinde 3 doz olarak uygulanır ve böbrek yetmezliği olan veya bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tekrar edilmelidir.

Hamilelikte Hepatit B Bebeğe Bulaşır mı?

Hamilelikte Hepatit B genellikle doğum sırasında bebeğe bulaşır. Ancak, Hepatit B düzeyi yüksek olan hamilelerde, hamileliğin son aylarında bebeğe geçme olasılığı daha yüksektir. Hepatit B virüsü olan hamilelerde, doğumdan sonra bebeğe 12 saat içinde mutlaka aşı ve HBIG serumu yapılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sârime

17 Mayıs 2024 Cuma

bende de ciddi anlamda halsizlik, yüksek ateş ve eklem ağrıları var. Geçenlerde Hastaneye gittim ve orada da birkaç tane hepatit b rahatsızlığı taşıyan kişi vardı. Acaba Hepatit B rahatsızlığı bulaşıcı bir rahatsızlık mıdır ve ayrıca bu rahatsızlık bende mevcut ise ne gibi bir önlem alabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sârime,

Hepatit B, kan ve vücut sıvıları ile bulaşabilen bir virüstür. Özellikle kan teması, korunmasız cinsel ilişki ve enfekte anneden bebeğe doğum sırasında geçebilir. Bu nedenle hepatit B'nin bulaşıcı olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer hepatit B taşıdığınızı düşünüyorsanız, bir an önce bir doktora başvurarak gerekli testleri yaptırmanız önemlidir. Test sonuçlarına göre doktorunuz size uygun tedavi ve korunma yolları konusunda bilgi verecektir. Ayrıca, hepatit B aşısının var olduğunu ve bu aşının hepatit B'ye karşı etkili bir koruma sağladığını da belirtmek isterim.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tifo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tifo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Fil Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Fil Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hsp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hsp Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Vajinal Hastalıklar Belirtileri ve Tedavisi

Faranjit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Faranjit Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Dil Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dil Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı

Hasta Duası Okunuşu ve Anlamı