Dolaşım Sisteminin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
12 Temmuz 2024

Dolaşım Sisteminin Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Dolaşım Sisteminin Hastalıkları

Dolaşım sistemi, hücrelere kan, besinler ve gazlar taşıyarak vücudun dengede olmasını sağlar. Bu sistem, kritik bir bileşen olarak yaşamın sürdürülebilmesi için hayati bir rol oynar. Kalp, vücuda oksijenlenmiş kan ve besinler taşırken, damarlar kalbin pompaladığı kanı dolaştırır. Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir dolaşım sistemi gereklidir. Bu sistemde herhangi bir sorun oluşması, sağlık sorunlarına ve potansiyel olarak hayati tehlikelere neden olabilir.

Dolaşım Sistemi Hastalıklarının Sınıflandırılması

  • Doğumsal (doğumdan itibaren mevcut olan)
  • Edinsel (doğum sonrası gelişen)

Sık Görülen Dolaşım Sistemi Hastalıkları

Aort Genişlemesi

Aort genişlemesi, vücudun en büyük damarı olan aortun duvarının şişmesidir. Aortun incelmiş veya deforme olmuş alanlarında meydana gelen bu hastalık, aort duvarında yırtığa veya aort damarında farklı kusurlara yol açabilir. Şişmiş veya eski şeklini kaybetmiş olan aort damarının kopması veya patlaması ağır kanamalara neden olabilir. Aort genişlemesi, obezite veya yüksek tansiyon gibi hastalıkların bir komplikasyonu olarak da gelişebilir.

Aort Daralması

Aort daralması, ana damar olan aortta mevcut bir problemdir. Kan, daralan alanın gerisinde ilerlemekte güçlük çeker ve kalbin yaptığı basınç sonrası sıkışır. Daralma, vücudun alt ve üst bölgelerinde farklı tansiyon değerlerinin çıkmasına neden olabilir. Yaygın olarak çocuklarda görülür ve erkek çocuklarda kızlara nazaran daha sık rastlanır. Doğumdan bir müddet sonra bebekte beslenememe, nefes almada artış, çabuk yorulma, terleme, burun kanaması ve vücuda göre bacakların daha soğuk olması gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekmektedir ve belirtiler kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Anjina Pektoris

Anjina pektoris, oksijen ve kan bakımından kalp kaslarının yetersiz kalması sonucu ortaya çıkar ve genellikle kalp damarlarının daralması sonrası oluşur. Kalp bölgesinde şiddetli ağrı ile başlar. Ağrı bazen sol kol bölgesinde de hissedilebilir. Hastada ölüm korkusu ile karışan psikolojik sıkıntı başlar, terleme ve solgunluk görülür. Bu durum, yaklaşan bir kalp krizinin habercisi olabilir.

Aritmi

Aritmi, kalbin çalışmasında meydana gelen ritmik sorunların genel adıdır. Kalpte doğumsal bir bozukluk olabileceği gibi edinsel olarak da gelişebilir. Doğumsal aritmiler, genellikle kulakçık ve karıncık arasındaki iletim sistemi dışında farklı bir iletim sisteminin bulunması sonucu oluşur. Bu durum hayati tehlike yaratabileceği gibi, hastanın hayatını etkilemeyen ve tedavi gerektirmeyen türden de olabilir. Belirtisi genellikle çarpıntıdır. Tedavi süreci, hastanın şikayetlerine göre belirlenmelidir. Edinsel aritmiler, hastanın günlük yaşamını etkileyebilecek durumlar yaratabilir ve hatta ani ölüme neden olabilir.

Ateroskleroz

Ateroskleroz, damar duvarında aterom veya plak dediğimiz anormal yapılarının gelişmesiyle ve genellikle büyük ve orta boy damarlarda gözlemlenen bir hastalıktır. Bu durum, zaman zaman kan dolaşımının durmasına yol açabilir. Damarın tıkandığı bölgede şiddetli ağrılara neden olur. Hastaya ilk olarak kan sulandırıcı ilaçlar verilir ve kan akış hızının normal seviyelere çıkarılması sağlanır. Daha ciddi durumlarda bypass ameliyatı uygulanabilir.

Yüksek Tansiyon

Yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarda bulunması gereken kan basıncının normal değerlerin üzerinde olması durumudur. Ülkemizde her üç kişiden birinde gözlemlenen önemli bir sorundur. Kalp yetmezliği, damar daralması, damar sertleşmesi, felç, böbrek yetmezliği, kalp büyümesi ve kör olmaya kadar ciddi sorunlara yol açabilir. Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, nefes darlığı veya bulanık görme gibi belirtiler gözlemlenebilir.

Hiperkolesterolemi

Hiperkolesterolemi, kandaki artan kolesterol oranının seviyesine bağlı olarak gelişir. İyi huylu ve kötü huylu olarak iki farklı türü bulunur. İyi huylu kolesterol, damarları temizlemek ve damar sertliğini önlemekle yükümlüdür. Kötü huylu kolesterol ise, küçük parçaların damarları veya çeperi tıkamasına yol açar. Bu durum, bulunduğu bölgede kanama, iltihaplanma veya kireçlenmeye neden olabilir.

Koroner Arter Hastalığı

Koroner arter hastalığı, dolaşım sisteminin en yaygın hastalığı olarak bilinir. Damar sertliği olarak bilinen hastalığa bağlı olarak kalbi besleyen atar damarın yavaş yavaş daralması sonucu oluşur. Sonucunda kalbin beslenmesi bozulur, kalbin çalışmasında ritmik problemler oluşur ve kalbin kasılmasında hastalığın derecesine göre değişkenlik gösteren bozukluklar meydana gelir. Genelde göğüs ağrısı belirtisidir ve tam olarak teşhisi EKG (kalp grafisi) çekildikten sonra netleşir.

Dolaşım sisteminin hastalıkları ve bozuklukları, günümüzde insanların yaşam tarzlarından kaynaklanan hazır besinler ve fast food ürünlerinin tüketimindeki artışla birlikte, sigara ve strese bağlı olarak doğru orantılı bir şekilde artmaktadır. Hayati riski yüksek olan dolaşım sistemi hastalıklarının erken tanı ve doğru tedavi yöntemleri ile tedavi edilmesi çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Asal

12 Temmuz 2024 Cuma

Aort genişlemesi yaşadığımı fark ettikten sonra, bu şişlik ciddi bir soruna yol açar mı diye endişelenmeliyim? Kan damarlarımda patlama riski taşıyor muyum?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Asal, aort genişlemesi ciddi bir durum olabilir ve bu konuda endişelenmek yerinde bir davranış olur. Aort anevrizması olarak da bilinen bu durum, aort duvarının zayıflaması ve genişlemesi sonucu oluşur. Eğer aort genişlemesi belirli bir boyutu aşarsa, kan damarlarında patlama riski artabilir. Bu nedenle, mutlaka bir kardiyolog ya da damar cerrahı ile görüşerek detaylı bir değerlendirme yaptırmanı ve gerekli tedavi planını oluşturmanı tavsiye ederim. Unutma ki erken tanı ve tedavi, ciddi komplikasyonları önleyebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Roza Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Roza Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi