Kas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Kas Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kas Hastalıkları

İnsan vücudu için kasların büyük önemi vardır. Kas hastalıkları, vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kas liflerinin hastalığıdır. Kas hastalıklarının en önemli belirtisi, kuvvetsizliktir. Kuvvetsizliğin dışında kas krampları, kasta sertlik ve ağrılar da görülebilir. Kas hastalıkları, oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir ve bazıları doğuştan gelebileceği gibi bazıları sonradan da ortaya çıkabilir. Bazı kas hastalıklarında akraba evliliklerinden doğan çocuklarda da oluşma ihtimali bulunmaktadır. Genetik kas hastalıklarında problem çoğunlukla genlerdedir. Bu genler, hastanın ilk defa kendisinden de oluşmuş olabilir. Bu tür hastalıklarda genellikle kas liflerinde eksik bir protein bulunur. Bu eksiklik, kasılmalar sırasında kasların kolay yırtılmasına ve kas liflerinin ölmesine neden olmaktadır. Kas lifleri giderek azalır ve kaslar güçsüz hale gelir. Genetik olmayan kas hastalıkları ise birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bunların en sık görüleni, vücudun bağışıklık sisteminin sebep olduğu kas hastalıklarıdır. Ayrıca tiroit bozuklukları ve kas dokusuna zararlı bazı ilaçlar da kas hastalıklarına neden olabilir. Kas hastalıkları, genellikle oturdukları yerden kalkmada zorlanma, merdiven çıkmada zorlanma, kollarını yukarı kaldırarak saçlarını taramada dahi zorluk çekme gibi belirtiler gösterir. Bazı hastalarda ise ellerini kullanmada zorluk yaşanabilir. Çocuklarda yürüme yaşının gecikmesi, sık sık düşmeleri ve parmak ucunda yürümeleri kas hastalıkları açısından uyarıcı unsurlardır.

Kas Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?
  • Başını tutamama, geç yürüme, yürümede zorluk
  • Kaslarda gevşeklik
  • Eklemlerde azalmış hareketlilik
  • Yerden kalkma ve merdiven çıkmada zorlanma
  • Sık sık düşme
  • Çabuk yorulma
  • Kol ve bacaklarda, omurgada şekil bozuklukları
İnsan vücudundaki iskelet kaslarındaki ileri derecedeki zayıflık, kişinin ileriki dönemlerde birçok problemin temelini oluşturur. Kas zayıflığının neden olduğu en büyük problem, kişinin sosyal aktivite ve fonksiyonlarını yerine getirme yeteneğinde büyük kayıplardır. Özellikle kalça çevresindeki kasların ileri derecedeki zayıflığı, yerden kalkamama, yürüyememe, merdiven inip çıkmada zorlanma gibi pek çok aktivite yetersizliğini geliştirerek kişinin yaşam kalitesini ve bağımsızlık düzeyini olumsuz yönde etkileyecektir. İleri derecedeki kas zayıflığı sonucunda vücut düzeni bozulabilir. Özellikle eklem çevresindeki kaslarda oluşan kuvvet dengesizliği nedeniyle bazı kaslarda kısalma ve buna bağlı olarak da ayak bileği ve kalça eklemi hareketlerinde kısıtlamalar meydana gelebilmektedir. Kas hastalıklarının başlaması veya oluş şekli her hastaya göre farklılık gösterebilir. Hareketliliğin azalması, üzülme yeteneğinin kaybı, hatalı beslenme gibi kötü alışkanlıklar nedeniyle vücutta şişmanlık gelişebilir. Hasta kilo aldıkça hareket etme yeteneği azalacağı için solunum problemleri de buna bağlı olarak artış gösterecektir. Kas hastalıklarının tedavisinde en etkili yöntem egzersizlerdir. Germe egzersizleri ve kuvvetlendirme egzersizleri gibi başlıca egzersizler yapılarak kas hastalıklarında bir nebze de olsa iyileşme sağlanabilir.

Kas Hastalıkları Germe Egzersizleri

Bu hastalıklar, özellikle kalça, diz ve ayak bileklerinin çevresindeki kaslarda meydana gelen kaslardaki eklemlerin hareket miktarını kısıtlamaktadır. Hastalığın ileri düzeydeki değişim ve kısalmalarının artması sonucu eklemlerde bozulmalar meydana gelir. Özellikle üzülme yeteneğinin kaybından sonra kas hastalıklarındaki artış ve eklemlerdeki bulgular hızla ilerler. Bunlara engel olabilmek amacıyla erken dönemden itibaren düzenli ve etkili bir biçimde germe egzersizleri yapılmalıdır.

Kas Hastalıkları Kuvvetlendirme Egzersizleri

Bu egzersizler, kas kuvvetinin korunmasında en etkili yöntemdir. Egzersiz yaparken düzenli ve sürekli yapılmasına özen göstermeliyiz. Eğer kendinizi yorgun ve halsiz hissediyorsanız, egzersizleri zorlayarak yapmanın bir faydası olmayacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni