Kolera Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Kolera Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kolera hastalığı, ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan önemli bir bakteri hastalığıdır. Özellikle gösterdiği şiddetli belirtiler nedeniyle önemsenmesi gereken hastalıklardan biridir. Tam olarak bir ince bağırsak hastalığı olan bu hastalık, insanlar arasında bulaşıcı bir özellik göstermektedir. Bu nedenle kolera hastalığının dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Hindistan'da çok eski zamanlarda ortaya çıkan bu hastalık, çok kısa bir süre sonra birçok dünya ülkesine yayılmıştır. Ciddi bir salgın şeklinde yayılma gösteren bu hastalık günümüzde oldukça azalmıştır. Fakat ne kadar azalsa da bazı gelişmemiş ülkelerde bu hastalığa rastlamak mümkündür. Kolera hastalığı, sadece insanlarda görülen bir hastalık olması nedeniyle hayvanlar aracılığı ile bulaşan bir hastalık değildir. Bu açıdan diğer hastalıklara göre daha kontrollü bir hastalık olarak değerlendirilebilir.

İlk olarak kusma ve dışkı yolu ile kişilerden kişilere bulaşıcı özellik gösterse bile hastalığın iyice yayılması sonrasında içme ve yıkanma sularına bu hastalık bulaşmıştır. Bu durum sonrasında artık insanlar tükettikleri sular ile bu hastalıkla karşılaşmışlardır. Genellikle yaz aylarında bu hastalığa neden olan mikropların daha çok bulunması nedeniyle kolera hastalığı, yaz aylarında çok daha fazla görülmektedir. Bu hastalık, gerekli müdahaleler yapılamadığında kişilerde ölümle sonuçlanabilir. Bu durum özellikle kişinin sıvı kaybetmesi durumunda sorunlara neden olarak ölüm durumu ile karşılaşılabilir.

Kolera Hastalığına Neden Olan Vibrio Kolera

Kolera hastalığına neden olan "Vibrio kolera" ince bağırsak içerisinde bazı proteinlerin yapısını bozarak bir zehir maddesinin açığa çıkmasına neden olmaktadır. Bu durumda ise bağırsak içerisinde bazı hücrelerin uyarılması ile kişide hastalığın meydana gelmesine neden olmaktadır. Hastalık sürecinde kişide çok şiddetli bir ishal durumu meydana gelebilmektedir. Zaten kolera hastalığı sürecinde ishal sorunu kişilerde en çok probleme neden olan durumdur. Bu hastalık insanlarda çok büyük belirtilere neden olmaktadır. Bu nedenle hastalığın gizliden gizliye çoğalan bir hastalık olduğu söylenemez.

Kolera Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Kolera hastalığı kişilerde kusma ve bulantı sorunlarına neden olur. İlk zamanlarda bulantı problemi yaşayan kişilerde bu hastalık zamanla kusma durumlarını da meydana getirmektedir. Hem kusma hem de ishal durumu nedeniyle kişiler çok hızlı bir şekilde sıvı kaybederler. Bu nedenle bol bol sıvı tüketmeyi elden bırakmamalısınız.
  • Sık sık tansiyon düşmesi sorunlarında bu hastalığın çok büyük etkisi vardır. Tansiyonunun sık sık düşmesi nedeniyle kişide göz kararması sorunları meydana gelebilir.
  • Bazen aşırı sıvı kaybı nedeniyle kişilerde şoka girme gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bol bol sıvı tüketmeniz sizleri çok önemli sorunlardan koruyacaktır.
  • Hastalığın ilerlediği zamanlarda kişinin nabzında değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklikler özellikle nabzın hızlı atmasına neden olmaktadır. Bu durumda kişide aşırı susama durumları ortaya çıkar. Eğer bu belirtiler görülüyorsa herhangi bir müdahale yapılmazsa kişide kısa bir süre sonra ölüm meydana gelecektir. Fakat tedaviler yapıldığında ölüm yüzde doksan dokuz oranında ortadan kalkacaktır.

Kolera Hastalığından Korunmak İçin

Kolera hastalığından korunmak için öncelikle hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Yaşanılan ortamın çok temiz olması ve bu temizliğin sürekli olarak sürdürülmesi gerekmektedir. Bu şekilde kolera hastalığı sorununa neden olan bakterilerden daha uzak kalabilirsiniz. Bunun yanı sıra bu hastalığın varlığından şüphelendiğiniz insanlardan oldukça uzak durmaya çalışın. Çünkü bu hastalık bulaşıcı özellik gösterir. Son olarak gerekirse sürekli olarak hazır suları tüketmelisiniz. Bulaşıklarınızı da kaynatılmış sular ile yıkamanız gerekecektir. En azından hastalık tehlikesi tamamen ortadan kalkana kadar bu durumlara dikkat etmeniz hayat kurtaracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni