Kansızlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kansızlık hastalığı, anemi olarak bilinen ve kırmızı kan hücrelerinin ya da hemoglobin seviyesinin düşmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi ve soğuk eller vardır. Tedavi, kansızlığın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir.
Kansızlık Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
10 Eylül 2024

Kansızlık Hastalığı


Kansızlık Nedir?


Kansızlık hastalığı, tıp dilinde anemi olarak adlandırılan bir durumdur ve kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobin denilen maddenin azalması sonucunda ortaya çıkar. Kırmızı kan hücreleri, kemik iliğinde üretilir ve içerdikleri hemoglobin proteini sayesinde vücuda oksijen taşırlar. Kansızlık şikayeti olan kişilerde yorgunluk hissi veya sürekli bir halsizlik hali oldukça yaygındır. Kişilerde nedeni bilinmeyen yorgunluk, halsizlik, soluk ten, baş dönmesi ve el-ayaklarda soğukluk gibi belirtiler kansızlığın önemli işaretleri arasındadır.

Kansızlık Türleri


Kansızlık hastalığının farklı türleri vardır. Bu nedenle kansızlık yaşayan kişinin türüne göre geçici veya uzun ömürlü bir kansızlık durumu söz konusu olabilir. Her ne olursa olsun, kişide kansızlık durumu söz konusu olduğunda en kısa zamanda bir doktordan yardım alması gerekir. Her hastalık ciddi sonuçlara yol açabilir ve kansızlık çoğu zaman ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bazı kansızlık türleri için sadece ilaç tedavisi yeterli olurken, bazıları için beslenme programı, ilaç ve operasyon gerekebilir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

  • Baş dönmesi ve halsizlik
  • Çabuk yorulma
  • Bulantı ve kusma hissi
  • İştahsızlık ve halsizlik
  • Dikkat eksikliği
  • Titreme ve üşüme
  • Eklemlerde ağrı
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Kilo kaybı ve zayıflık
  • Dilde oluşan yaralar

Kansızlık Hastalığı Neden Olur?

Kansızlık hastalığı çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Özellikle vücudun yeteri kadar alyuvar üretmemesi halinde kansızlık durumu söz konusudur. Aynı zamanda kanama durumlarında vücudun kan üretmede zorluk çekmesi veya ciddi derecede alyuvar kaybetmesi kırmızı kan hücrelerinin yok olmasına ve kansızlık hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir. Kırmızı kan hücrelerinin üretimi için vücudun folik asit, B-12 vitamini ve bazı besinlere ihtiyacı vardır.

Demir Eksikliği

Demir eksikliği, kansızlığın başlıca nedenleri arasındadır. Vücutta yeterli düzeyde bulunmayan demir, kırmızı kan hücrelerini olumsuz yönde etkiler.

Regl Dönemi

Regl döneminde kaybedilen kan, kişide geri karşılanmıyorsa kansızlık oluşabilir. Özellikle bu dönemlerde kadınların sağlıklı beslenmeye ve düzenli vitamin almaya ihtiyaçları olabilir. Adet döneminde görülen demir eksikliği, kansızlığa neden olan önemli etkenler arasındadır. Bu nedenle demir açısından zengin besinlerle beslenmek faydalı olacaktır.

Kronik Hastalıklar

Kişide var olan kronik hastalıklar da kansızlık hastalığına yol açabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise, kansızlık için doktora gidildiğinde doktorla hastalığın varlığı konusunda konuşmak gerekir.

Vitamin Eksikliği

Vücudun kırmızı kan hücreleri üretebilmesi için vitaminler oldukça önemlidir. Özellikle B12 ve folik asit kırmızı kan üretiminde vücuda destek sağlar. Kansızlık hastalığı olan kişiler, vitamin düzeyini dengede tutmak için besinlerden veya ekstra vitamin takviyelerinden faydalanabilir.

Kansızlık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kansızlık hastalığının tedavisine geçilmeden önce kişinin kansızlık durumunun hangi nedenlerden dolayı geliştiğine bakılır. Ardından kişinin gebelik, adet dönemi, yeterli beslenememe veya kronik hastalıklar sonucunda kansızlık durumu söz konusu ise, öncelikle kişiye kansızlık için çeşitli vitamin takviyeleri önerilebilir. Ardından kişinin sağlık durumuna bakılır ve çok yorgun düşmüşse çeşitli kan ilaçları önerilebilir. Bu durum tamamen kişinin neden kansızlık hastası olduğuna bağlı olarak gelişir. Kan yapan gıdalar, kansızlık hastalığı olan kişiler için önemlidir. Eğer böyle bir hastalık söz konusu ise kan yapıcı besinler ve vitaminler tüketilmelidir. Bu durum hakkında doktorun önerilerini almak ve tüketilmesi gereken besinleri belirlemek önemlidir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Aytuna 13 Temmuz 2024 Cumartesi

Neden sürekli yorgun ve halsiz hissediyorum? Kansızlık olabilir mi? Yorgunluk ve halsizlik kansızlığın yaygın belirtileri arasındaymıŞ?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Aytuna, yorgunluk ve halsizlik gerçekten de kansızlığın yaygın belirtileri arasındadır. Ancak, bu belirtiler başka sağlık sorunlarının da işareti olabilir. Demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği ya da tiroid problemleri gibi durumlar da benzer belirtilere yol açabilir. Bir sağlık profesyoneline danışarak kan tahlilleri yaptırmak ve kesin nedeni öğrenmek en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni