Demans Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
13 Temmuz 2024

Demans Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Demans Hastalığı

Demans hastalığı, beyin hücrelerinde hasar oluşturan ve hücre kaybına yol açan ciddi bir sendromdur. Yaş ilerledikçe beyin hücrelerinde kayıp normal bir durum olsa da, bu kaybın aşırı olması halinde beyin işlevlerinde aksaklıklar meydana gelir. Beyin hücresi kaybının artması, demans hastalığının ortaya çıkmasına yol açar. Kişide zihinsel becerilerde meydana gelen bu bozulma, sosyal yaşamın düzeninin bozulmasına neden olur. Demans hastalığı, genellikle bunama terimiyle eş anlamlı kullanılır. Toplumda en fazla 65 yaşın üzerindekileri etkilemesine rağmen, nadiren daha erken yaşlarda da görülebilir. Demans etkisiyle hastalarda günlük aktiviteleri engelleyen bunama, problem çözme, plan yapma, davranışların kontrolü ve bellek yitimi gibi sorunlar ortaya çıkar. Yorgunluk, stres ve bazı ilaçların etkisiyle yaşanan unutkanlık gibi problemler demans hastalığı ile karıştırılmamalıdır.

Genç Yaşta Görülen Demans Hastalığı

Demans hastalığının genç yaştaki kişileri etkilemesi, genellikle depresyon etkisiyle ilişkilendirilir. Depresyon sonucunda sinir sisteminde biyokimyasal dengesizlikler, demans için uygun bir ortam hazırlar. Bu hastalarda sinir kontrolünde zorluk, uykusuzluk veya aşırı uyuma gibi belirtiler görülebilir. Günlük yaşamın yoğunluğu, iş koşullarının ağırlaşması, işsizlik gibi etkenler genç yaştaki kişileri etkileyebilir. Hazır gıdaya yönelme, obezite ve vitamin eksikliği sorunlarına yol açabilir. Bu durum unutkanlıkla sonuçlanabilir. Beyin hasarına yol açan diyabet ve sara gibi hastalıklar, kazalar da unutkanlığın oluşmasını kolaylaştırır. Özellikle sara hastalarında unutkanlık daha fazla görülür.

Demans Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

  • Günlük aktiviteleri ve becerileri etkileyecek derecede bellek yitimi
  • Dil problemlerinin gelişmesi
  • En kolay işlerin bile yapılamaması
  • Kişilik değişimlerinin olması
  • Soyut düşünme yeteneğinin olumsuz etkilenmesi
  • Duygu durum değişimlerinin yaşanması
  • Eşyaların yanlış yerlere konulması
  • Yargılama yeteneğinin bozulması

Demans Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur?

Demans hastalığının teşhis edilmesinde en önemli unsur, hastanın anlama, bilgi ve idrak etme yeteneklerinde bozulma ile günlük aktivitelerin olumsuz etkilenmesidir. Hastaları dinleyen doktor, aynı zamanda onları tanıyan kişilerden de bilgi alır. Yapılan fiziki muayene ile birlikte nörolojik değerlendirme sonucunda hastalara kesin tanı konulabilir. Demans hastalığı klinik bir tablodur.

Demans Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Demans hastalığında uygulanan tedavi uzun bir süreci kapsar. Tedavi sırasında hastanın genel sağlığı da korunmalıdır. Yüksek tansiyon ve kan değerlerinde yükselme gibi problemler, demans hastalığı açısından risk kabul edilir. Bu aşamada hastaların zihinsel faaliyetlerde bulunması tavsiye edilir. Kitap okuma, bulmaca çözme, Sudoku gibi etkinlikler yapılmalıdır. Günlük yürüyüşler ve egzersizler planlanmalıdır. Eğer hastada depresyon varsa, bunun tedavisi yapılmalıdır. Unutkanlık sorunu da tedavi kapsamına alınmalıdır. Alzheimer hastalığı ile birlikte olmayan demans, tedavi edilebilir. Eğer Alzheimer hastalığı da mevcutsa, bu durumda hastalığın ilerleme sürecini yavaşlatan tedaviler uygulanır. Hastalara ne kadar erken aşamada tanı konulursa, tedavi o kadar başarılı olur. Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra hastalara çevresinden destek verilmesi ve sosyal destek alması olumlu etkiler yaratacaktır. Her geçen gün demans hastalığının tedavisinde önemli aşamalar kaydedilmektedir. Bu nedenle hastaların tedaviden kaçınmaması ve aksatmaması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni