Terleme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
21 Temmuz 2024

Terleme Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Terleme Hastalığı (Hiperhidroz)

İnsan vücudunun ortalama sıcaklığı 37 derecedir. Vücut sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğünde hipotermi (aşırı üşüme), 40 derecenin üzerine çıktığında ise hipertermi (aşırı ısınma) olarak adlandırılan durumlar ortaya çıkar. Terleme, vücudun termostat etkisiyle sıcaklığını 37 derecede tutmasına yardımcı olur. Normal şartlarda sıcaklık farkı bir derece artar ya da azalır; eğer bu fark daha fazla artar ya da azalırsa sorun var demektir.

Günlük yaşamda terleme, metrekare başına saniyede bir milimetrekare olarak gerçekleşir. Bu değer, bazı iç ve dış etkenlerin etkisiyle 20 ila 40 kat arasında değişebilir. İç etkenler, terleyen kişinin kan değerlerindeki anormal durumlardan kaynaklanırken, dış etkenler klimalı ortamlar, sportif faaliyetler, günlük aktivite yoğunluğu, stres, korku, heyecan, gülme ve ağlama gibi durumlardan kaynaklanır. Bu kadar fazla terlemenin normal seviyelerde kalabilmesi için vücudun su stoklarının takviye edilmesi gerekir.

Terleme, vücuttaki oksidasyon sonucu oluşmuş çeşitli toksinler ve tuzların terleme portlarından dışarı atılmasını sağlar. Terleme hastalığı, normalden fazla terleme olarak bilinen hiperhidroz ile ilişkilidir. Hasta kendi imkanları ile terleme miktarını azaltabilir fakat tamamen bitiremez.

Ter Bezleri

İnsan vücudunda terleme görevini iki çeşit ter bezi yerine getirir: ekrin ve apokrin bezler. Ekrin bezler, vücudun tüm yüzeyine yayılmıştır ve özellikle el içleri ile ayak tabanlarında daha fazladır. Apokrin bezler ise daha çok koltuk altları, bacak arası, ense ve göğüs arasında bulunur.

Terleme Hastalığı (Hiperhidroz) Nedenleri

  • Psikolojik ve nörolojik sorunlar
  • Stres
  • Hormonal bozukluklar
  • Şeker hastalığı
  • Kalp krizi (daha çok kalp sıkışması)
  • Çeşitli hastalıklar (başta kanser)
  • Tiroit bezinin aşırı çalışması
  • Obezite
  • Böbrek üstü bezlerinin fazla çalışması
  • Hastalık nedeniyle kullanılan ilaçlar

Terleme Hastalığı (Hiperhidroz) Tedavisi

Hastalığın tedavisinde ilk aşama, terlemeye yol açan nedenlerin araştırılmasıdır. Nedenler ortadan kalkarsa hastalık da ortadan kalkar. Hasta öncelikle kalın ve koyu giysileri terk ederek ince ve açık kıyafetler giymelidir. İlaç ve psikoterapi oldukça etkili yöntemlerdir. Ayrıca iyontoforez (hafif elektrik etkisi ile yapılan bir çeşit cilt kalınlaştırma işlemi) de kullanılabilir. Bu işlemde, uzman bir görevli tarafından özel bir ortamda el ve ayaklara bir miktar elektrik verilir. İlk seanslarda sonuç alınmasa da birkaç seans sonunda gözle görülür iyileşme sağlanabilir.

Cerrahi tedavi, ellerde ve yüzde meydana gelen terlemenin tedavisi için tercih edilen bir yöntemdir. Cerrahi müdahale ile hastanın koltuk altından girilerek ellere ve yüze giden sinirler belirli usullerle kesilerek sonuca ulaşılır. Koltuk altı terlemesinde ise koltuk altı bezleri cerrahi müdahale ile alınır. Ancak cerrahi tedavi en son çare olmalıdır.

Ter çıkışlarının engellenmesi için deri altına enjekte edilen botoks, daha çok koltuk altı terlemeleri için tercih edilmekle birlikte el ve ayak terlemelerinde de uygulanabilir. Bu işlem, hastanın durumuna göre yarım saate kadar sürebilen bir uygulamadır. Öncelikle hastanın şikayetçi olduğu bölgede ter bezi olup olmadığı kontrol edilir. Bunun için terleyen bölgelere iyot solüsyonu sürülerek bir süre beklenir, ardından nişasta sürüldüğünde eğer koyu bir morluk oluşursa o bölgede yoğun ter bezi var demektir. Morluğun derecesi uzman görevli tarafından belirlenir ve yoğunluğa göre botoks uygulanır. Bu tedavi biraz rahatsız edici olsa da günümüzde oldukça yaygın kullanılan bir yöntemdir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Melodi

21 Temmuz 2024 Pazar

Terleme hastalığından muzdarip olanlar, sıradan bir günde el ve ayaklarının terlemesinin sosyal hayatını nasıl etkilediğini hissediyor mu? Bu durumda hangi aktivitelere katılmak zorlaşıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Melodi,

Evet, terleme hastalığı (hiperhidroz) olan kişiler, el ve ayak terlemesinin sosyal hayatlarını oldukça etkilediğini hissederler. Özellikle el sıkışmak, bir şeyler yazmak veya dokunmatik ekran kullanmak gibi günlük aktiviteler bu durumdan etkilenenler için zorlayıcı olabilir. Spor yaparken veya uzun süre ayakta durmayı gerektiren aktivitelerde de ayak terlemesi rahatsızlık verir. Bu durum, kişinin özgüvenini ve sosyal etkileşimlerini olumsuz etkileyebilir. Destekleyici tedavi yöntemleri ve uygun kıyafet/ayakkabı seçimleri bu durumu yönetmede yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Astım Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Fil Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Fil Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İbs Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İbs Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kası Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Kalp Kası Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

İshal Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Perthes Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Perthes Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Tifo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Tifo Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi