Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Boğaz Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz Hastalıkları

Boğaz ağrısı en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Boğaz ağrısına yakalanan birisinin hastalığının devamında birçok rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir. Boğaz ağrılarının genellikle iltihaplar olmakla beraber bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler ve bakteriler tarafından bulaşmaktadır. Boğmaca, su çiçeği, kızamık gibi hastalıklar da boğaz ağrısı görülmektedir.

Ses Kısıklığı

Ses tellerinde oluşan çatallaşmalar, boğuklaşma ve titreşimlere ses kısıklığı ismi verilir. Bunun nedenleri arasında kist, larenjit, tümörler, akciğerlerde oluşan rahatsızlıklar, boyuna gelebilecek darbeler, sinir sistemindeki rahatsızlıklar veya şeker hastalıkları gibi durumlar yer alır. Ses kısıklığına tedavi olarak hastalığın türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı tedavilerde ilaç tedavisi uygulanırken, bazı tedavi yöntemlerinde ise ameliyat çare olabilmektedir. Mideden asit kaçan vakalarda ilaç tedavisi uygulanırken, kötü huylu tümör gibi vakalarda ameliyat tek çaredir.

Reflü

Asit barındıran mide içeriğinin yemek borusuna doğru çıkma durumudur. Reflünün oluşma nedeni, asit ve safralı mide suyunun yemek borusuna çıkarak ve uzun süre orada bulunması ile yemek borusunun asit ve safralı içerikten kendini koruyamamasıdır. Reflü tedavisinde iki yöntem bulunmaktadır. İlaç tedavisinde mide asidini azaltacak ilaçlar veya asidi etkisiz hale getirecek ilaçlar verilmektedir. Ameliyat ise sadece mide fıtığı bulunan kişiler için kullanılmaktadır. Ancak ilaçlardan sonuç alınmadığı durumlarda, yemek borusu ve mide arasındaki kası güçlendirmek için ameliyat tercih edilmektedir.

Faranjit

Boğazda bulunan farenks adı verilen kısmın iltihaplanması şeklinde ortaya çıkmaktadır. Farenksin bulunduğu yer burun ve ağız boşluğunda bulunan bir kısımdır. Farenjit, bir insanda yeni çıkmış ise akut farenjit adını alır. Uzun süredir geçmiyorsa kronik farenjit adını alır. Farenjitin oluşma nedenleri ise üst solunum yolunda oluşan enfeksiyonlardan dolayıdır. Bu enfeksiyonların oluşmasında genellikle virüsler rol oynamaktadır. Nadir durumlarda bakteriler de rol oynayabilir. Tahriş edici maddeler ve besinler de bazen geçici farenjite neden olabilmektedir. Kronik farenjitte ise genellikle tahriş edici maddelerin farenkse temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Alkol tüketimi, sigara içimi, genizde bulunan et, kirli hava, burun tıkanıklığı, reflü ve kuru hava gibi faktörler bulunur. Farenjitin belirtileri arasında yutkunma zorluğu, boğazda yanma, kaşıntı, öksürük, kuruluk hissi ve ateş gibi şikayetler gözlenmiştir. Bunların yanında boğazda beze, halsizlik ve vücutta kırgınlık gibi rahatsızlıklar da nadir de olsa görülebilir. Tedavi şekline gelince, farenjiti genellikle virüsler oluşturduğundan dolayı antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ateş görülen hastalarda ateş düşürücü ilaçlar, kırgınlık ve yorgunluk veya boğaz ağrıları için ağrı kesici de kullanılabilir. Burun tıkanıklığı için burun spreyleri, öksürük için boğaz spreyleri ve boğazın ferahlaması için gargara da kullanılabilir. Kronik farenjitin tedavisi akut farenjite göre daha zordur. Farenjiti tetikleyen bir faktör olup olmadığına bakılmalıdır. Farenjiti tetikleyen bir faktör bulunursa, ilk olarak o hastalığın tedavisi yapılmalıdır. Sürekli gargara yapılabilir. Antibiyotik ise kronik farenjitler için faydasız gelmektedir. Tedavi yöntemleri sonucunda hastada görülen belirtiler hafifleyebilir.

Larenjit

Larenksin iltihaplanması hastalığıdır. İltihaplanmasının nedeni ise üst solunum yollarının iltihaplanmasıdır. Larenjit ayrıca bronşit, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar sırasında da görülebilir. Sesin aşırı kullanılması, alerjik sorunlar ve sigara dumanı gibi tahriş edici nedenler larenjitin oluşumuna katkıda bulunabilir. Larenjitte görülen belirtiler ses değişikliği, boğazda gıcıklık ve konuşamama gibi belirtilerdir. Bu belirtiler iltihaplanmanın ilerlemesine göre değişkenlik gösterebilir. Tedavi yönteminde sesin dinlendirilmesi gerekmektedir. Bakteriyel larenjitte ise tedavi için antibiyotik alınmalıdır.

Yutma Güçlüğü

Yutma güçlüğü, ender olarak da olsa tümör veya başka bir hastalık nedeniyle oluşabilir. Genellikle yaşlılarda yutma zorluğu görülmektedir. Yutma zorluğunun birçok sebebi olabilir, ancak çoğu zaman geçicidir. Ancak bir hekime başvurulması gerekmektedir. Belirtiler arasında yutma zorluğu, salya akıntısı, kilo kaybı, öksürük ve boğulma hissi bulunmaktadır. Tedavi yöntemi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinde mide asidinin salgısını azaltan veya kası gevşeten ilaçlar kullanılabilir. İlaç tedavisi haricinde daralma ve yapışıklık bulunuyorsa genişletme yapılması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çetinöz

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Boğaz ağrısı yaşadığımda hangi durumların gelişebileceğinden endişe etmeliyim? Boğaz ağrısının bulaşıcı olması konusunda nasıl önlemler alabilirim? Ses kısıklığı yaşadığımda hangi durumlarda bir doktora gitmeliyim? Reflü belirtileri yaşadığımda ilaç tedavisi mi yoksa ameliyat mı tercih edilmelidir? Faranjit belirtilerini nasıl hafifletebilirim ve kronik farenjit tedavisinde nelere dikkat etmeliyim? Larenjit yaşadığımda sesimi nasıl dinlendirmeliyim ve hangi durumlarda antibiyotik kullanmalıyım? Yutma güçlüğü yaşadığımda hangi belirtiler ciddiye alınmalı ve nasıl bir tedavi yöntemi izlenmelidir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Çetinöz, boğaz ağrısı yaşadığınızda, ateş, şiddetli baş ağrısı, yutma güçlüğü, nefes almada zorluk ve uzun süren belirtiler gelişirse bir doktora başvurmalısınız. Boğaz ağrısının bulaşmasını önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın, ortak eşya kullanımından kaçının ve kalabalık ortamlardan uzak durun. Ses kısıklığınız bir haftadan uzun sürer veya şiddetlenirse doktora görünmeyi düşünmelisiniz. Reflü tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi denenmelidir; ameliyat sadece ilaç tedavisine cevap vermeyen ciddi vakalarda düşünülmelidir. Faranjit belirtilerini hafifletmek için bol sıvı tüketmek, boğazı nemli tutmak ve sigaradan uzak durmak önemlidir. Kronik farenjit tedavisinde ise tahriş edici maddelerden kaçınmak ve doktorunuzun önerdiği tedavi planına uymak gereklidir. Larenjit yaşadığınızda sesinizi dinlendirmek için konuşmaktan kaçının ve bol su için. Antibiyotik kullanımı sadece bakteriyel enfeksiyonlar için gereklidir ve doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanmalısınız. Yutma güçlüğü yaşadığınızda, nefes darlığı, kilo kaybı, kanlı balgam veya uzun süreli belirtiler ciddiye alınmalı ve bir uzmana başvurulmalıdır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Zayıflama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Zayıflama Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Perthes Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Perthes Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?

Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?