Cinsel Hastalıklar Nelerdir?
19 Temmuz 2024

Cinsel Hastalıklar Nelerdir?

Cinsel Hastalıklar

Cinsel hastalıklar, cinsel temas yoluyla bulaşan ve enfeksiyona sebep olan hastalıklardır. Bu hastalıklar, yalnızca cinsel bölgeleri değil, tüm vücudu etkileyebilen ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Erkeklerde cinsel ilişki sırasında çeşitli mikroorganizmalar cinsel organlara girebilir. Bu mikroorganizmalar vücutta belirli bir süre çoğaldıktan sonra hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Akıntı, idrar yollarında yanma gibi belirtiler görülebilirken, bazı cinsel hastalıklar ise belirti vermeden ilerleyebilir. Şüpheli bir cinsel ilişki yaşamış olan kişiler mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmalıdır. Böyle bir ilişki sonrası kişi, enfeksiyonu partnerine de bulaştırabilir. Cinsel hastalıklardan korunmanın en etkili yolu, korunmalı cinsel ilişki yaşamaktır.


  • Bel Soğukluğu (Gonore)

    Bel soğukluğu, en sık karşılaşılan cinsel hastalıklardan biridir. Erkeklerde sık idrara çıkma ve idrar yaparken yanma belirtileri görülür. Kadınlarda ise idrarda yanmanın yanı sıra adet düzensizliği ve akıntı gibi belirtiler ortaya çıkar. Karın içi iltihaplanma ve kısırlığa neden olabilir. Tedavisi oldukça kolaydır, ancak hızlı bir şekilde tedaviye başlanması gerekir. Kendiliğinden düzelmez. Hamile kadınlarda doğum kanalından bebeğe geçme riski bulunmaktadır ve bebekte körlük ve zatürre gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Bel soğukluğunun belirtileri, hastalık cinsel yolla alındıktan sonra en geç 3 hafta içinde ortaya çıkar.

  • Genital Uçuk (Herpes)

    Genital uçuk, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir ve daha çok kadınlarda görülür. Kadın üreme organında kaşıntı ve uçuk şeklinde sivilcelerle ortaya çıkar. Müdahale edilmediğinde ağrılı yaralar oluşabilir. Kendiliğinden iyileşse bile bir süre sonra tekrar eder. İdrar yollarında hastalık ve enfeksiyonlara, menenjite, rahim ağzı kanserine ve gebelikte düşüğe neden olabilir. Bu yüzden en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.

  • Hepatit B (Sarılık)

    Hepatit B, kan ve cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. İdrar renginde koyuluk, koyu sarı bir idrar, yüksek ateş ve kusma, karaciğerde büyüme ve hassaslık en önemli belirtilerindendir. Hepatit B'nin kesin bir tedavisi olmayıp, vücudu güçlendiren tedaviler ile hastalığın vücuda verdiği zarar azaltılmaktadır.

  • Klamidya

    Tedavisi kolay olan klamidya, kadın ve erkekte kısırlık ve üreme organlarında apseye neden olabilir. Kadınlarda sarı ve köpüklü bir akıntı ile karın içi iltihaplanmalara yol açar. Erkeklerde ise idrarda yanmaya sarı akıntı eşlik eder. Bu durum ise spermlerin kalitesini ve miktarını etkiler.

  • Frengi (Sifiliz)

    Frengi hastalığında erken tedavi oldukça önemlidir. Hastalık tüm vücuda olumsuz etkileri olan bir cinsel hastalıktır. Hamile bir kadında oluşan frengide bebeği de risk altına alır. Frengi mikrobunun vücuda girdiği yerde ağrısız ve şişkin bir yara oluşur. Hastalığın ilerlemesi durumunda sinir sisteminin zarar görmesiyle körlük ve sağırlık gibi durumlar meydana gelebilir. Aynı zamanda vücutta tümörler oluşarak ölüme yol açabilir.

  • HIV (AIDS)

    HIV, en sık korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşır. HIV virüsü kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğundan dolayı ağızdan öpüşmelerde açık yaraların olması ve diş etlerinin kanaması nedeniyle kolayca bulaşabilir. HIV virüsü taşıyan bir kişinin kullandığı çatal, kaşık, bıçak ya da aynı tuvaleti kullanma, öksürük, tükürük yoluyla bulaşmaz. HIV virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır ve virüsün neden olduğu hastalık AIDS'tir. HIV, vücudun bağışıklık sistemini yok ederek vücudu diğer hastalıklara karşı savunmasız hale getirir. HIV virüsü ELISA testi ile saptanabilir. Bazen HIV virüsü taşıyıcı hasta olmasa bile cinsel ilişki ile karşı tarafa bulaştırabilir. Halsizlik, ateş, kilo kaybı, gece terlemeleri, cinsel organda belirgin yaralar ve mantar durumları en belirgin özellikleridir. Maalesef AIDS'in kesin bir tedavisi olmayıp, ancak etkin bir tedavi ile vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilerek hastanın daha uzun süre yaşaması sağlanabilir.


Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fatma İdil

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Bel soğukluğu belirtileri yaşıyorum, üroloji uzmanına gitmek için nasıl bir yol izlemeliyim? Bu hastalığın kendiliğinden geçmeyeceğini biliyorum ama tedavi süresi ve etkileri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyacım var.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Fatma İdil Hanım,

Bel soğukluğu belirtileri yaşadığınızda bir üroloji uzmanına gitmek için öncelikle aile hekiminizden bir randevu alarak başlayabilirsiniz. Aile hekiminiz gerekli görürse sizi bir üroloji uzmanına yönlendirecektir. Üroloji uzmanı, belirtilerinizi değerlendirerek gerekli testleri yapacak ve uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Bel soğukluğu genellikle antibiyotik tedavisiyle iyileşir ancak tedavi süresi kişiden kişiye değişebilir. Tedavi süresince doktorunuzun önerilerine uymak ve ilaçları düzenli olarak kullanmak önemlidir. Ayrıca, tedavi süresince cinsel ilişkiden kaçınmak ve partnerinizi de bilgilendirmek önemlidir, çünkü hastalık bulaşıcıdır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni