Bakteri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Bakteri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Bakteri Hastalıkları

İnsanlar sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmek için bedenlerinin mükemmel uyumuna ihtiyaç duyarlar. Görme, nefes alma, yemek yeme gibi temel fonksiyonlar, insan vücudunun karmaşık ve uyumlu yapısını gösterir. Bu yapıyı yaratan ve her insanın bedenine yerleştiren Allah'tır. İnsan vücudunun yapısı üzerinde, cildin her santimetre karesinde yaklaşık 32 milyon bakteri yaşar. Bu bakterilerin büyük bir çoğunluğu zararsızdır. Ancak bakteriler, hayatta kalabilmek ve üreyebilmek için insan vücuduna ihtiyaç duyarlar. Vücudumuzda, her gün farkında olmadığımız bir savaş yaşanır. Bir yanda vücuda girip onu ele geçirmeyi amaçlayan bakteriler ve virüsler, diğer yanda ise bu zararlılara karşı vücudu koruyan savunma hücreleri vardır. Eğer damarlarımız incecik ve estetik bir deri ile gizlenmemiş olsaydı, korkunç bir görüntüye sahip olurduk. Cildimiz, bakterileri dışarıda tutan bir kalkan gibidir. Örneğin, göze giren bakteriler gözyaşı ile temizlenir. Ancak en küçük bir bozuklukta birçok bakteri vücutta yaşayabilir. Uygun bir ortamda bir bakteri hücresi, 24 saat içinde 80 milyon bakteriye ulaşabilir ve hastalık yapabilmek için belli bir hücre yoğunluğuna gelir.

Bakterilerin Büyüklüğü

Bakteriler sadece mikron boyutunda olan küçük canlılardır. Genellikle boyları bir veya iki mikron arasında değişir. Yeryüzündeki her ortamda bakterilerin var olduğunu biliyoruz. Toprakta, tatlı ve tuzlu sularda, canlı vücutlarda, bitki ve hayvan ölülerinde yaşarlar. Oksijenli ve oksijensiz ortamlarda yaşayabilen bakteriler de vardır. Bu bakteriler, çubuk, yuvarlak, spiral veya virgül şeklinde olabilir. Ayrıca yiyeceklerin bozulmasına ve besin zehirlenmesine neden olurlar. Bakterilerin insan sağlığına faydalı olanları da vardır. Örneğin, yoğurt, peynir, sirke ve turşu yapımında bazı bakterilerden yararlanılır. Bağırsaklarımızda bulunan bazı bakteriler, B ve K vitaminlerinin oluşumuna yardımcı olur. Bağırsakta bulunan yararlı bakteriler, vücuda sonradan giren ve zarar veren bakterileri öldürür. Bazı çürükçül bakteriler, toprakta bulunan organik atıkları ayrıştırarak kendilerine besin elde ederler ve bu sayede toprağın verimliliğini artırırlar.

Bakteri Hastalıkları

  • Zatürre: Bu hastalığın temelinde, akciğerlerde çoğalan bakterilerin zamanla akciğer iltihabına yol açması yatar.
  • Soğuk Algınlığı: Günümüzde hemen herkesin yaşadığı bir hastalık türüdür. Bu hastalığın en büyük nedeni bakterilerdir.
  • Kulak Enfeksiyonu: Genellikle orta kulakta ve iç kulakta oluşan bir enfeksiyon durumudur. Bakteriler, kulak içine yerleşir.
  • Uçuk: Genellikle dudak ve çevresinde görülen bir bakteri hastalığıdır. Tozlu ortamlarda yaşayan bakteriler neden olur.
  • Su Çiçeği: Özellikle çocuklarda görülen bir hastalık türüdür. Su çiçeği, yüzde farklı kızarıklıklara sebep olan bir bakteri hastalığıdır.

Korunma Yolları

  • Elleri Yıkamak: Ellerin yıkanması, hastalıklardan korunmak için temel kurallardan biridir. Çünkü ellerimiz yoluyla bakteriler başka insanlara yayılabilir.
  • Ev Temizliği: Evde sık kullanılan yerler dezenfekte edilmelidir. Kapı kolları, masa üstleri gibi paylaşılan alanlar temizlenmelidir.
  • Öksürmek: Öksürürken ağız ve burun, el ile kapatılmalıdır. Bu, tüm aile bireyleri tarafından uygulanmalıdır.
  • Hapşırmak: Hapşırırken kol bükülerek ağız ve burun kısmı kol ile kapatılmalıdır. Hapşırdıktan sonra eller sabunlu su ile yıkanmalıdır.
  • Bağışıklık Sistemi: Bebeklerin emzirme döneminde anne sütü ile beslenmesi, bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi, bakteri hastalıklarından etkin korunmayı sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Koah Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Koah Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Hepatit C Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Hepatit C Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Ayak Deri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Ayak Deri Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi