Üroloji Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Üroloji Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Üroloji; erkek ve kadının idrar yolları ve organları ile erkek üreme organlarını konu alan ve üreme sistemleri hastalıkları ile uğraşan cerrahi tıp bilimidir. Ayrıca böbrek üstü bezlerin cerrahi tedavisi de ürolojinin alanına girmektedir. Üroloji; böbrekler, mesane, penis ve testisler, idrar yolları ve prostat hastalıklarını, erkeklerde kısırlık (infertilite) ve iktidarsızlık (impotans) konularını inceler ve tedavi eder. Üroloji hem yetişkin hem de çocuk hastalarla da ilgilenir.

Ürolojinin Alt Dalları

Üroloji bu geniş alanı nedeniyle yedi adet alt kola ayrılmıştır. Aşağıda bu bilim dalının (üroloji) kolları yer almaktadır:
  • Çocuk Ürolojisi
  • Üro Onkoloji (Kanserler)
  • Böbrek Nakli
  • Erkek Kısırlığı
  • Taş Hastalığı
  • Kadın Ürolojisi
  • Nöro Üroloji (Sertleşme, İktidarsızlık, İşeme bozukluğu ve İdrar kaçırma)

Ürolojide Karşılaşılan Hastalıklar

Üroloji pratiğinde karşılaşılan hastalıkların dağılımı da dokuz ana başlık altındadır:
  • Böbrek ve İdrar Yolu Hastalıkları
  • İdrar Kesesi (Mesane) Hastalıkları
  • Jinekolojik Üroloji
  • Endoskopik Üroloji
  • Prostat Hastalıkları
  • Penis ve Testislerin Hastalıkları
  • Erkelerde Kısırlık (İnfertilite) ve İktidarsızlık (Impotans) hastalıkları
  • Erkeklerde Zührevi hastalıklar
  • Çocuk Ürolojisi

Böbrek ve İdrar Yolu Hastalıkları

Bu başlık altında incelenen hastalıklar yoğunluk olarak böbrek ve idrar yollarının ana karnındaki gelişme bozukluklarına bağlı anomaliler, iltihaplanmalar, taş teşekkülleri, iyi ve kötü huylu tümörler ve kistlerle ilgilidir.

İdrar Kesesi (Mesane) Hastalıkları

Bu başlık altında yer alan hastalıklar ise mesane anomalileri, mesane ön duvarının kapanması, iltihaplanmalar, divertiküller, iyi ve kötü tümörlerdir.

Jinekolojik Üroloji

Jinekolojik üroloji, doğum travmaları, travma (vuruk, sarsıntı) sonrası vajenden ya da rektal yoldan idrar gelmesi gibi durumları inceler.

Endoskopik Üroloji

Cerrahi veya endoüroloji alanında böbrek, üreter, prostat ve mesane hastalıklarının açık cerrahi yapmaksızın idrar kanalları vasıtasıyla girilerek tedavi edilmesini amaçlar.

Prostat Hastalıkları

Prostat mesanenin altında yer alan, mesaneden çıkıp dışarı açılan idrar yolunu çevreleyerek saran bir salgı bezidir. Görevi meniyi oluşturmaktır. Prostatın genç erkeklerde prostatit denilen iltihaplanmaları, orta ve ileri yaşlarda iyi huylu büyümesi ve kanseri çok sık rastlanır. 45 yaşından itibaren her erkeğin senede bir defa prostat ve diğer rahatsızlıkların önünü almak için üroloji muayenesi yaptırması önerilir.

Penis ve Testislerin Hastalıkları

Penis ve testislerin hastalıkları gevşek penis, penis başı iltihabı, şekil bozukluğu ve inatçı penis sertleşmeleri gibi rahatsızlıkların incelenmesi ve tedavisini kapsar.

Erkelerde Kısırlık (İnfertilite) ve İktidarsızlık (Impotans) Hastalıkları

Sperm konusunda aksaklıklar, sperm şekli, sayısı veya hareket kabiliyetindeki zayıflıklar ve spermlerin testislerden çıkma sorunu kısırlıkla ilgili incelen hastalıklardır. İktidarsızlıkla ilgili ise penisin tam sertleşmeme veya sertliği devam ettirmeme sorunları ile ilgili hastalıkların incelenmesi ve tedavi edilmesi hedeflenir.

Erkeklerde Zührevi Hastalıklar

Bel soğukluğu, AIDS-HIV virüsü gibi bulaşıcı hastalıkların incelenmesi ve tedavisi bu başlık altında yer alır.

Çocuk Ürolojisi

Çocuk ürolojisi işeme bozukluğu, gömük penis, inmemiş testis ve şüpheli genital yapılar gibi konuları inceler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bakyazı

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Üroloji pratiğinde böbrek ve idrar yolu hastalıklarının ana karnındaki gelişme bozukluklarına bağlı anomaliler ve taş teşekkülleri sık rastlanır mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Bakyazı, üroloji pratiğinde böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı gelişme bozuklukları ve taş teşekkülleri gerçekten sık rastlanan durumlardır. Ana karnındaki gelişme bozuklukları, doğuştan gelen anormallikler olarak karşımıza çıkabilir ve bu durumlar çoğu zaman erken tanı ve tedavi gerektirir. Taş teşekkülleri ise çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişebilir ve yine üroloji pratiğinde sık görülen bir problemdir. Bu konularda uzman bir hekime başvurarak gerekli tetkiklerin yapılması önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni