Beta Hastalığı, Boğazda iltihaplanmaya neden olan bir çeşit bakteri olan beta mikrobu, tıpta A grubu beta hemolitik streptokok ismi ile anılmaktadır. Beta hemolitik streptokokların neden olduğu bir bademcik iltihabıdır.
Beta hastalığı bulaşıcı mıdır?
Özellikle sonbahar ve kış aylarında kapalı yerlerde bulunan kişilerde ve okula giden çocuklarda daha sık görülen abu hastalık tedavi yapılmadığında boğaz iltihaplanmalarına neden olur ve ciddi bir sağlık sorunu haline gelir. Beta bakterisi solunum yolu ile yayılan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Streptokoklar havadan çıkan damlacıkların solunması ile kişiden kişiye bulaşırlar.
Beta mikrobundan kaynaklanan boğaz iltihaplarını önlemenin en güvenli yolu, çevremizdeki boğaz iltihabı olan kişiler ile yakın temasta bulunmayıp genel hijyen kurallarına uymaktır.
Beta hastalığının belirtileri:
- Boğazda veya bademciklerde oluşan kızarıklık ve beyaz lekeler
- Alt çene kemiğinde ve boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesi
- Boğaz ağrısı ve yüksek ateş
- Boğazın veya bademciklerin iltihaplanması nedeniyle yutkunmada ve beslenmede zorluk
- Kötü ağız kokusu ve titremeler
- Vücutta meydana gelen ağrılar ve iştahsızlık hissi
- Karın ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Bazen deride oluşan kızarıklık ve döküntüler
- Nadir olarak meydana gelen böbrek iltihapları, zatürre ve deri iltihapları beta hastalığının belirtileri arasında yer alır.
Beta hastalığı nasıl tedavi edilir:
Hastaya boğaz kültürü yapılır ve eğer boğaz kültüründe çoğalma olursa inceleme yapılarak mikrobun çeşidi belirlenir ve hangi antibiyotiklerin kullanılacağı tespit edilir. Kişide beta hastalığı mikrobu teşhis edilirse ağızdan veya enjeksiyon yoluyla verilecek antibiyotik ile 10 gün süren bir tedavi şekli uygulanmaktadır.
Bu tedavilerin yanı sıra hastanın bol sıvı gıdalar, yumuşak yiyecekler tüketip, temiz ve havalı ortamlarda istirahat etmesi ve hastalığın bulaşmaması açısından kişilerle yakın temasa girmemesi önerilir.
Boğaz kültürünün temiz çıkması durumunda,
Hasta sevinmemelidir. Çünkü kültür alımı uygun şekilde yapılmamış veya beta mikrobu bademciğin girintilerinde gizlenmiş olabilir. Bu sebepten dolayı boğaz kültürü tedavi edildikten sonra üst üste 3 hafta boyunca normal çıkmadıkça beta mikrobu yok olmuş sayılmamaktadır.
Beta hastalığı tedavi edilmediği veya yetersiz tedavi edildiği takdirde,
Nadiren de olsa ateşli romatizmalara, kas romatizması ve eklem iltihaplarına neden olup hastalıklara yol açabilir Bu nedenle her boğaz ağrısı ve ateşli hastalıklar mutlaka kulak, burun, boğaz doktorları tarafından incelenmeli ve uygun olan tedavi yöntemleri mutlaka yapılmalıdır.
Beta hastalığından korunmak için iğne yaptırılmalı mıdır?
Koruyucu iğne olarak bilinen uzun süre etkili depo penisilinler sadece kulak burun boğaz doktorların gerek gördüğü takdirde doktorun önereceği dozda ve sürede yapılabilir.