D Vitamini Eksikliğinde Görülen HastalıklarD vitamini, bir çeşit kemik hastalığı olan Raşitizm ile mücadele aşamasında keşfedilen önemli bir vitamindir. Bu vitamin, kemik dokusunun gelişmesi için son derece önemlidir. Fosfor ve kalsiyum gibi çeşitli minerallerin sindirilmesinde gereklidir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda D vitamininin yeterli düzeyde olup olmadığı tahlil edilmelidir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi, bedenin istemli ve istemsiz kas yapısının düzenli çalışması, kanın pıhtılaşması ve tiroit bezlerinin normal çalışması için gereklidir. D vitamini, kemiklere kalsiyum taşınmasını ve birikmesini sağlar. Sindirim sisteminin birçok fonksiyonunda görev alan D vitamini, bağırsak epitel dokularında kalsiyum emilimini sağlar ve kalsiyumun emilimi ile proteinlerin bağlanmasını destekler. Bu vitamin grubu süt ve süt ürünlerinde bulunur. D Vitamini Eksikliğinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?Sindirim sistemi ve kemik-kıkırdak sisteminde meydana gelen sorunlar genellikle D vitaminiyle ilgilidir. D vitamini eksikliğinde aşağıdaki hastalıklar ortaya çıkar:
D Vitaminini Azaltan HastalıklarAşağıdaki hastalıklar D vitamini seviyesini azaltabilir:
D Vitamini Nelerde Bulunur?Gün içinde belli saatlerde 10-15 dakika güneş ışınlarına maruz kalarak bedenin D vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanabilir. D vitamini eksikliğine bağlı hastalıkların daha çok görüldüğü bölgeler, kuzey kutbuna yakın bölgelerde yaşayan insanlardır. Güneş ışığı almak, diğer doğal D vitamini kaynaklarından yararlanılmaması anlamına gelmez. Sadece güneşten D vitamini almak yeterli değildir. Aşağıda D vitamini doğal kaynakları sıralanmıştır:
D Vitamini Eksikliği Tedavisi Nasıl Yapılır?Hekim tarafından yapılan tahlil ve kontroller sonucu D vitamini eksikliğinden şüphelenilirse öncelikle fosfat, kalsiyum düzeylerine ve karaciğer çalışma düzenine kan testi yapılarak bakılır. D vitaminin eksikliği olup olmadığı tam olarak tespit edilir. Teşhis için çocukların el bileği yapısına röntgen ile bakılabilir. Bilek kemiğinde şekil değişikliği var ise eksiklik tanısı konur. D vitamini takviyeleri yapılır. D vitamini ilaçlarının etken maddesi genellikle kalsiferol maddesidir. Kalsiferol maddesi en çok balık karaciğerinde bulunur ve diş gelişimi için çok önemli bir vitamindir. Bu vitaminler oral yoldan alınan haplar olabileceği gibi enjeksiyon yöntemi ile de vücuda verilebilir. Birkaç hafta süreli tedaviler çoğunlukla olumlu sonuç verir. |
D vitamininin kemik dokusunun gelişmesi için son derece önemli olduğunu biliyorum, özellikle büyüme çağındaki çocuklarda düzenli olarak tahlil edilmesi gerektiği söyleniyor. Bu tahlilleri hangi sıklıkla yaptırmak gerekiyor?
Cevap yazÜngün,
D vitamininin kemik sağlığı ve genel sağlık için önemli olduğunu belirtmişsiniz, bu doğru. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda bu vitaminin seviyesinin yetersiz olması, kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. D vitamini eksikliğini önlemek için tahlillerin yapılması önerilir.
Sıklık: Genel olarak, çocukların D vitamini seviyeleri yılda bir kez kontrol edilmelidir. Ancak, eğer bir eksiklik veya diğer sağlık sorunları tespit edilirse, doktorunuz daha sık kontrol önerebilir.
Diğer Öneriler: Güneş ışığı D vitamini sentezi için önemlidir. Bu nedenle, çocukların yeterli güneş ışığı aldığından emin olunmalıdır. Ayrıca, D vitamini açısından zengin gıdaların tüketimi de desteklenmelidir.
Sağlıklı günler dilerim!