Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Epilepsi Hastalığı

Epilepsi Hastalığı

Epilepsi Hastalığı, çağın devası tam olarak bulunamamış rahatsızlıklardandır. Epilepsi hastaları epilepik nöbetler geçirir. Geçirilen bu nöbetler beyinde bir kısım anormalliklerden kaynaklı oluşan bir rahatsızlıktır. Beyin nöronları üzerinde elektriksel aktiviteye bağlı olarak beyni hücrelerinin işlevini geçici olarak yapamayarak kilitlenme sonucunda oluşmaktadır. Hastalarda gözlemlenen epileptik nöbetler esnasında nöronlar aşırı derecede uyarılmakla görev yapamaz hale gelmesiyle bu nöbetler oluşur. Beyin hücrelerinin aşırı uyarılmasından dolayı vücut üzerinde bölgesel olarak rahatsız edici nörolojik sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Örneğin bu nöbetlerde beyin lopları frontal lobda gerçekleşen korteks üzerindeki uyarmalar kaynaklı olarak kasılma durumu söz konusu olur. Görme korteksi üzerinde ışık parıltıları ile halüsinasyonların etkilendiği, duygusal korteks üzerinde duygu yoğunluğu yaşanıldığı, hakeza beyin hücreleri koku üzerinde etki ederek koku olma duyusunun da hissizlik oluşturur. Oluşan bu nöbetler bazen saniyeler içinde geçmekteyken bazen yorgun düşen hasta saatlerce bulunduğu yerde donakalır. Epilepsi hastalarının geçirmiş olduğu nöbetlerde bilinç kaybı gözlemlenmese de kimi hastalarda bilinç kaybı olarak hastalar bayılarak birdenbire yere düşer hastanın kişiliğini bilmeyen 3 kişi bu durumda panikleyerek ne yapacağını bilmese de hastayı yakından tanıyanlar epilepik nöbetlerde sakinliğini koruyarak hastanın erken bir şekilde rahatlaması ve ayağa kalkması için çalışmalar düzenler.

Epilepsi Hastalarında Nöbet Sıklığı


Epilepsi hastalığı maalesef toplumumuzda varlığını sürdürmektedir. Epilepsi hastalığı yapılan araştırmalar sonucunda her 1000 kişiden 6'sında görülmektedir. Epilepsi hastalığından nöbet geçirme oranı yaş bakımından değişiklikler gözlemlenmektedir. Bilimsel veriler ışığında 20 yaşında küçük gençlerde epiletik rahatsızlıkları geçirme oranı %1 iken 65 yaş üstü hastalarda buranın %3'ü bulduğu gözlemlenmiştir.

Epilepsi Hastalığının Oluşum Neden Olur?


Epilepsi rahatsızlığı birçok nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın oluşmasında en fazla görülen neden ise beyinde oluşan urlar, menenjit hastalığı tarzında beynin enfisoynalar ile karşı karşıya kalmasıdır. Bir diğer oluşum sebebi ise kafaya alınan darbe sonucu oluşan travmalar ve beyin de bulunan kanallar üzerindeki damar tıkanıklığıdır. Bunların yanı sıra Alzheimer hastalığı, beyin dejenerasyonu, metobizlanın bozulmasından kaynaklı rahatsızlıklar epilepsi hastalığının oluşmasında etkili olan etmenlerdir. Daha açıklayıcı olarak beyin epilepsisinin izlenmesinde metabolik genetik bozuklukların takip edilmesi gerekmektedir. Hakeza uzmanlar anatomik oluşumlardan kaynaklı olarak metabolizma bozulduktan sonra epilepsi rahatsızlığının ortaya çıkmasında hem fikirlerdir.

Epilepsi Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur


Uzman hekimler nezaretinde hastalığın teşhisini tespit edilmesi için hastalığın başladığı günden bu tarafı olan olaylar anlatılmakla nöbetlerde yaşanırlar sıkıntılar dile getirilmelidir. Epilepsi hastaları normal hayatlarında hiçbir sıkıntı yaşamıyorken bu nöbetlerinde birtakım rahatsızlıklar yaşarlar. Bu nedenlerle hastalık yaşandıktan hemen sonra Uzman hekime başvuruda bulunmak gerekir. Bunun temel nedeni hastanın normal hayatında rahatsızlığının bulunmaması nedeniyle yapılacak tahlillerin sağlıklı çıkmamasıdır. Akabinde hasta Uzman hekimce Beyin MR çekilir ve EEG incelemesi ile yapılan tahliller bir bütün halinde değerlendirilir. Uzman hekim çekilen beyin emarında hastada görülebilecek beyin damarı tıkanıklığı, beyin uru, damarsal bozukluk ve sertleşmeler, travma sonucu gözlemlenen hasarlar incelenir. Bu incelemeler ile farklı bir rahatsızlık türü olup olmadığı tespit edilir hakeza epilepsi hastalığı olup olmadığı tanısının konula bilinmesidir. Uzan hekimce yapılan EEG sonrasında normallik tespit edilse de hasta nöbet geçirdikten sonra çekilen MR sonuçlarında beyin üzerindeki elektriksel aktivite görülmesi daha sağlıklı bir tanının konulacağı anlamına gelmektedir. Hakeza MR ve EEG grafi sonuçlarıyla birlikte bir kısım gen yapısını oluşturan harita dökümü yani hastanın kromozal yapısının tespiti amacıyla kan tahlilleri yapılabilir.

Epilepsi Hastalığında Epileptik Status Oluşumu

Epilepsi hastalığından epileptik status tıbbi olarak gerçekleşen acil bir durum kaynaklıdır bunun temel sebebi uzun süreli devam eden kasılmalar sonucunda beyine oksijen az gider. Böylesi bir durumda hasta oksijensiz kaldığından beyinde telafisi mümkün olmayan hasarlar ortaya çıkabilmektedir. Böylesi bir nöbet gören hasta vakit kaybetmeksizin acil servise kaldırılarak hastaya damardan antiepileptiklerle tedavi edilmeye başlanılmalıdır. Bu tedavi ancak acil servislerde doktor nezaretiyle gerçekleşmektedir. Bazı Epilepsi hastalıkları da gözlemlenen Epileptik Status kısa sürelidir. Böylesi bir durumla karşılaşan hasta üzerinde bilinç kaybı, kendini ifade edememe, kilitlenme ve iletişim kuramama gözlemlenmiştir. Böylesi bir rahatsızlık görüldüğü taktirde aile hastayı hastaneye kaldırmalıdır.

Epilepsi Hastaları Nöbet Geçirirken Yapılması Gerekenler

Epilepsi hastası baygınlık geçirerek yere düştüğü takdirde bu esnada yanında bulunan arkadaş veya ailesi sakin olmalıdır. Eğer nöbet başlaması ile hasta yere düştüyse nefes alması açısından hastanın dişleri arasında gömlek veya penye yardımı ile açılmaya çalışılır. Böylelikle kilitlen çene yumuşak bir obje ile açılmaya çalışılmalıdır.
  • Epilepsi hastası yatay olarak yere uzatılarak rahat bir nefes almaya çalıştırılır. Eğer epilepsi hastası kusuyor ise kusmuğunun geriye gitmemesi için başı yan çevrilerek kusmuğun soluk borusuna gitmesi engellenir.
  • Epilepsi hastasının başına yumuşak bir yastık konularak başı yana doğru rahat bir şekilden nefes alınması sağlanır.
  • Epilepsi hastası geçirdiği nöbet sebebi ile çoğunlukla bilinci tamamı ile kapanabilir. Epilepik nöbet 5 dakikadan fazla sürüyorsa acilen 112 aranarak konu bildirilerek uzmanları haberdar edilmelidir. Eğer 5 dakikadan önce geçen bir nöbet ise sıkıntının giderildiği zaman yani nöbet bittikten sonra hasta MR çekilerek gözlem altın alınmalıdır. Eğer geçirilen nöbet 10-30 dakika civarındaysa olay çok ciddidir acilen Uzman hekimler haberdar edilerek müdahale edilmelidir.
Epilepsi Hastaları Nöbet Geçirirken Yapılmaması Gerekenler
  • Epilepsi hastası nöbet geçirirken eli, kolu, ağzı ve bacakları kilitlenir böylesi durumda hastanın yanında bulunanlar hastanın kilitlenen bölgesini açmaya zorlamamalıdır.
  • Epilepsi hastası nöbet geçirirken soğan veya limon gibi sebzeler hastanın nefes aldığı ağız ve burun bölgesine götürülmemelidir. Bu durum halkın doğru bildiği bir yanlıştır. Zaten böylesi besinler hastaya koklatana kadar nöbet çoktan olmuş ve bitmiş olacaktır.
  • Epilepsi hastasına nöbet esnasında yüzüne su veya kolonya dökülmemelidir. Hatta yapılan bu hatalı işlem nedeniyle hastanın gözüne kaçan kolonya yapısı göze kaçarak farklı rahatsızlıklara yol açabilmektedir.
Epilepsi Tedavisi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bu hastalığın tedavisinde antiepileptikler kullanılmaktadır. Kullanılan bu ilaç türleri üç gruba ayrılmaktadır. Uzmanların yapmış olduğu araştırmalar sonucunda bir kısım yararlı ilaçlar üretilmiştir. Epilepsi hastalarında oluşan rahatsızlıkların üç grup halinde irdelenme durumu aslında hastalığın boyutuyla ilgilidir. Epilepsi hastalığı kimi durumlarda geçirilen nöbetler hafifken kimi nöbetler hastaların kendisini kolay kolay toparlayamaması anlamına gelmektedir. Epilepsi hastaları ne tür nöbet geçirirse geçirsin durum Uzman hekimlere bildirilmeli buna ilişkin MR ve ilaç tedavileri harfiyen Uzman doktor yönlendirmesi ile gerçekleştirilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 14:29:53
Epilepsi Hastalığı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Epilepsi Hastalığı Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Epilepsi Hastalığı"
Epilepsi rahatsızlığının hala nasıl bir hastalık olduğunu anlamış değilim. Birçok kişi bu hastalığın dini nedenlerden dolayı ortaya çıktığını söylese de bu durum bana pek mantıklı gelmiyor. Epilepsi hastalığının bilimsel açıklaması nedir?
Dirican . 08.09.2018 22:33:37
CEVAP YAZ
Tavuk Hastalıkları
Tavuk Hastalıkları
Tavuk Hastalıkları, Tavuk kanatlı ama uçamayan hayvanlardan olup insanlar için eti ve yumurtası ile faydalı olan bir kümes hayvanıdır. Bütün canlılarda görülen hastalık ve çeşitleri tavuklarda da görülmektedir. Yalnız tavuklarınız hasta olmadan onlar...
Peynir Hastalığı
Peynir Hastalığı
Peynir Hastalığı, çok sık rastlanılır. Birçok ismi vardır. Farklı yerlerde farklı isimlendirilir. Diğer adları Brusella, Malta Humması, Akdeniz Humması gibi. Peynir hastalığı, bakteriler ile meydana gelen; keçi, koyun, manda, domuz gibi hayvanların e...
Alaca Hastalığı
Alaca Hastalığı
Alaca (Vitiligo) Hastalığı.Alaca hastalığı ya da tıptaki adı ile vitiligo derinin dış kısmının renk kaybına uğramasıyla oluşan beyaz plaklarla seyreden bir deri hastalığıdır. Bu hastalığın oluşmasında pigment kaybı etkilidir. Vücudumuzda deri üstleri...
Yemek Yiyememe Hastalığı
Yemek Yiyememe Hastalığı
Yemek Yememe Hastalığı, diğer bir adı ile anoreksiya nervoza, genellikle genç bayanlarda görülen çok az yemek yeme ve az uyuma durumlara rağmen çok hareketli olmakla beliren bir psikolojik rahatsızlıktır. Yemek yememe hastalığı özellikle ergenlik dön...
Tavuk Derisi Hastalığı
Tavuk Derisi Hastalığı
Tavuk Derisi Hastalığı hem sağlık hem güzellik hem de mutlu olmak için insanlık varlığı adına konumuzun akışında siz değerli okuyucularımıza faydalı olabilmesi için özen göstererek bu yazımızı sizlere sunuyoruz. Bu bakış açısıyla sağlıklı ve sıhhatli...
Kore Hastalığı
Kore Hastalığı
Kore Hastalığı Nedir, Kore hastalığı ritmik olmayan, tekrarlayıcı olan, kısa ve sıçrayıcı nitelikte düzensiz kas kasılmaları ile meydana gelen istemsiz bir harekettir. Genellikle parmak gibi uzuvların uç kısımlarında ve dilde sık görülmekte. Bu hasta...
Humma Hastalığı
Humma Hastalığı
Humma Hastalığı, bu hastalık grip gibi basit bir hastalıktan ağır karaciğer hastalıklarına ve kanamalı ateşli hastalıklara kadar yol açabilecek akut viral bir hastalıktır. Hastalığa pozitif tek dizin RNA virüsü olduğu bilinen arbovirüs neden olmaktad...
Kaş Yolma Hastalığı
Kaş Yolma Hastalığı
Kaş Yolma Hastalığı; Durdurulamaz bir kaş yolma dürtüsüyle gelen bir hastalıktır. Bu arzu insanda aşırı gerginlik yaratır ve kişi ancak ve ancak yolma işleminden sonra rahatlar. Trikotillomanide denilen bu rahatsızlık bir dürtü kontrol bozukluğu olar...
Japon Balığı Hastalıkları
Japon Balığı Hastalıkları
Japon balığı hastalıkları, diğer balık türlerinde görülen hastalıklarla hemen hemen aynıdır. Japon balık yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken ve hastalıklara sebep olan en önemli husus doğru yemleme ve su ısısıdır. Akvaryum yahut üretim için tankla...
Ayak Deri Hastalıkları
Ayak Deri Hastalıkları
Ayak Deri Hastalıkları, En sık rastlanan ayak derisi hastalıklarından birisi şüphesiz, ayak mantarıdır. Ayak bölgesinde soyulma ve kaşınma olarak karşımıza çıkar. Bu mantar türü vücudun kasık bölgesinde de görülmesi mümkündür. Mantarlar nemli, ılık v...
Bebeklerde Kızıl Hastalığı
Bebeklerde Kızıl Hastalığı
Bebeklerde Kızıl Hastalığı Nedir, Kızıl hastalığı, kırmızı lekeler halinde ortaya çıkan, mikroplu ve bulaşıcı bir hastalık olduğu bilinir. Daha çok bebek ve çocuklarda görülen bu hastalık bağışıklık sistemini oldukça zayıf düşüren bir enfeksiyon konu...
Beyin Sapı Hastalıkları
Beyin Sapı Hastalıkları
Beyin sapı hastalıkları, beynin alt kısmını oluşturan beyin sapı, kafa sinirleri yardımıyla yüzle boynun motor ve duyusal inervasyonunda rol oynar. Küçük yapısına rağmen, beyinle vücut arasındaki sinir bağlantısının geçiş bölümü olması nedeniyle beyi...

 

Tavuk Hastalıkları
Peynir Hastalığı
Alaca Hastalığı
Yemek Yiyememe Hastalığı
Tavuk Derisi Hastalığı
Kore Hastalığı
Humma Hastalığı
Kaş Yolma Hastalığı
Japon Balığı Hastalıkları
Ayak Deri Hastalıkları
Bebeklerde Kızıl Hastalığı
Beyin Sapı Hastalıkları
Kılcal Damar Hastalıkları
Alerjik Cilt Hastalıkları
İnek Hastalıkları
Göz Taşı Hastalığı
Ektima Hastalığı
Bebeklerde Sedef Hastalığı
Mds Hastalığı
Dil Hastalıkları
Elde Mantar Hastalığı
Bağırsak Hastalıkları
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
Hastalık Duası
Hsp Hastalığı
Nörolojik Hastalıklar
Wilson Hastalığı
Ttp Hastalığı
Ağaç Hastalığı
Manken Hastalığı
Popüler İçerik
Kılcal Damar Hastalıkları
Kılcal Damar Hastalıkları
Kılcal damar hastalıkları, Damar iltihapları sonucunda kılcal damarların tıkanarak; dokuların beslenmemesi ile kendini gösterir. Kılcal damar hastalığ...
Alerjik Cilt Hastalıkları
Alerjik Cilt Hastalıkları
Alerjik Cilt Hastalıkları, ciltte meydana gelen kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, şişlik ve kabarıklıklar gibi belirtiler genellikle alerjik bir rahats...
İnek Hastalıkları
İnek Hastalıkları
İnek hastalıkları: İnsanda hastalıklar olduğu gibi hayvanlarda da hastalıklar görülür. İnek hastalıkları ineklerde görülen hastalıklardır. İnek hastal...
Göz Taşı Hastalığı
Göz Taşı Hastalığı
Göz taşı hastalığı, vücudumuzda taş üreten organlar sadece böbreklerden, safra kesesinden oluşmaz. Bunların yanında tükürük bezleri, pankreas kanalı, ...
Ektima Hastalığı
Ektima Hastalığı
Ektima Hastalığı: Ektima hastalığının insanlarda görüldüğündeki adı orf hastalığıdır ve bu hastalık kontagiosum, kontagioz püstüler dermati ve infe...
Bebeklerde Sedef Hastalığı
Bebeklerde Sedef Hastalığı
Bebeklerde sedef hastalığı, En fazla görülen sedef hastalığı plak tipinde olan hastalıktır. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda saç deri bölgelerinde ...
Mds Hastalığı
Mds Hastalığı
Mds Hastalığı, Kemik iliğinin yeteri miktarda sağlıklı kan hücresi üretememesine sebep olan bir kemik iliği hastalığıdır. MDS hastalığı genellikle kem...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Tavuk Hastalıkları
Peynir Hastalığı
Alaca Hastalığı
Yemek Yiyememe Hastalığı
Tavuk Derisi Hastalığı
Ms Hastalığı Bir Meslek Hastalığı Sayılır Mı ?
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Ms Hastalığı Bir Meslek Hastalığı Sayılır Mı ?
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024