Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
20 Haziran 2024

Mide Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Mide, yaşam için hayati önem taşıyan ve kaslı bir yapıya sahip olan iç organlardan biridir. Kaslı yapısı sayesinde genişleyebilme özelliğine sahiptir. Mide, ince bağırsak ve yemek borusu arasında bulunur ve sindirimin ikinci aşamasında görevlidir. 1,5-4 litre sıvıyı içinde tutabilme kapasitesine sahiptir. Mide ile ilgili çeşitli hastalıklar olabilir. Bu makalede, mide hastalıkları hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Mide Yanması

Mide yanması, daha çok yetişkinlerde görülse de her yaş grubunda görülebilir. Mide asidinde yaşanan dengesizlikler nedeniyle meydana gelen bir mide rahatsızlığıdır. Sindirimi zor olan besinlerin tüketimi, yiyeceklerin az çiğnenmesi, aşırı ağır beslenme gibi nedenlerden dolayı mide yanması oluşabilir. Mide yanması için ilaç tedavisi uygulanabilir. Ayrıca sindirimi kolay olan ve yanmaya yol açmayacak bir beslenme programı ile hastalık kontrol altına alınabilir.

Mide Reflüsü

Midedeki içeriklerin yemek borusuna kaçması nedeniyle oluşan reflü, yemek borusu hasar gördüğünde ortaya çıkar. Daha çok mide fıtığı ile birlikte görülür. Stres, psikolojik etkenler, dengesiz beslenme, asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, alkol ve sigara kullanımı mide reflüsüne yol açabilir. Yutkunma güçlüğü, göğüs ağrısı, tükürük salgısının artması, kusma, kusmada kan görülmesi, dışkıda renk değişikliği ve demir eksikliğine bağlı gelişen anemi mide reflüsü belirtileri arasında yer alır. Reflü tanısı için gastroskopi, Phmetri, manometri, baryumlu grafi ve mide boşaltım sintigrafisi gibi yöntemler kullanılır. Mide reflüsü tedavisinde beslenme alışkanlıklarında değişiklikler ve ilaç tedavisi uygulanabilir. Ayrıca cerrahi ve endoskopik tedavi de tercih edilebilir.

Mide Fıtığı

Midenin üst tarafının yemek borusuna doğru sarkması olarak tanımlanabilir. Göğüste yanma, ekşime, boğazda dolgunluk hissi, ses kısıklığı, tekrarlayan zatürre, uykuda solunum güçlüğü ve ses tellerinde polip gibi belirtilere yol açar. Mide fıtığı, rutin bir muayene sırasında tesadüfen tespit edilebilir. Mide fıtığının tam olarak tedavi eden bir yöntemi yoktur. Şikâyetleri azaltmak amacıyla doktor bazı ilaçlar reçete edebilir. Yaşam tarzında yapılacak ufak değişiklikler, kilo vermek, az ama sık yemek, yiyeceklerin çok sıcak tüketilmemesi gibi önlemler ile mide fıtığı kontrol altına alınabilir.

Mide Spazmı

Mide kaslarında yaşanan kasılma nedeniyle meydana gelen bir mide rahatsızlığıdır. Stres, psikolojik travmalar, midenin hava ile doldurulması, hızlı yemek yeme alışkanlığı kasılmaya yol açan etkenlerden bazılarıdır. Mideyi tetikleyen gıdalardan uzak durmak, stresten kaçınmak, sırt üstü yatmak ve nefes alıp verme egzersizleri mide kasılmalarını önlemek için alınabilecek önlemler arasındadır. Bu yaklaşımlar yeterli olmazsa doktorun tavsiye ettiği tedaviye eksiksiz uyularak rahatlama sağlanabilir.

Mide Kanaması

Sindirim sistemi ile ilgili olarak gelişen ve çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan bir kanama türüdür. Toplumda rastlanma olasılığı oldukça fazladır. Mide kanaması belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Uygun bir tedavi ile kontrol altına alınan ancak nüksetme olasılığı olan bir hastalıktır. Çevresel etkenler, genetik yatkınlık, zayıf bünyeye sahip olmak, cerrahi operasyonlar, alkol tüketimi, ülser, kafaya alınan darbe ve stres gibi nedenlerden dolayı oluşabilir. Karın bölgesinde ağrı, şişkinlik hissi, mide bulantısı, kusma, midede doluluk hissi, dışkıda değişiklik, makatta kan ve halsizlik mide kanaması belirtileri arasında sıralanabilir. Tedavi edilebilmesi için mide kanamasının nedeni tespit edilmeli ve nedene yönelik tedavi başlatılmalıdır. Gastroskopi yöntemi ile mide kanamasının neden kaynaklandığı araştırılır. Hastaya ilaç ve ısı tedavisi uygulanarak kanama durdurulur. Kanamanın nüksetmemesi için gerekli ilaç tedavisine başlanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni