Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Cilt Hastalıkları

Cilt hastalıkları denildiğinde, kişinin aklına ilk olarak egzama ve sedef hastalığı gelse de, benler, siğil, saç dökülmesi, akne, cilt kuruluğu ve kurdeşen gibi rahatsızlıklar da cilt hastalıkları arasında yer almaktadır. Günümüzde her geçen gün artış gösteren cilt hastalıkları, birçok kişide meydana gelmektedir. Erkek veya kadın fark etmeksizin, herkeste görülmesi olası olan cilt hastalıkları, kişide psikolojik etkilere de yol açabilir. Ancak her geçen gün gelişmekte olan tıp, cilt hastalıkları için tedavi yolları aramaktadır. Lakin her cilt hastalığı için tedavi söz konusu olmayabilir.

Kurdeşen

Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığı, cilt hastalıkları arasında yaygın olarak görülen bir hastalık çeşididir. İlk belirtileri kaşıntı ve kırmızı kabarıklıklar olan bu hastalık, genellikle gençler ve çocuklarda görülür. Bulaşıcı bir hastalık değildir ve cildin herhangi bir yerinde kendiliğinden ortaya çıkabilir. Kurdeşene bağlı olarak görülen kabarıklıklar, bir gün içerisinde çıkıp kaybolabilir. Ancak döküntüler kayboldukça yerine yenisi de gelebilir. Kurdeşen hastalığına neden olacak etkenler arasında hayvanlar, alerjik aşılar, besinler, polenler ve kozmetik ürünler yer alabilir.

İsilik

Ciltte bulunan ter bezlerinin tıkanması halinde dışarıya salgılanamayan ter, isilik hastalığına neden olabilir. Ter bezlerinin tıkalı olması halinde çok az miktar terlemek bile isiliğin oluşmasına neden olabilir. Çoğunlukla bebekler ve küçük çocuklarda sık görülen bir hastalıktır. Kaşıntı ve döküntü, hastalığın ilk belirtileri arasında yer alır. Birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolabilir. Ancak sıcak ortam, sıkı giyinme, fazla kilo ve bir ısıtıcıya yakın temas isiliğin tekrar meydana gelmesine yol açabilir.

Akne

Yaygın bir cilt hastalığı olan akne, genç ve yetişkin kişilerin ortak sıkıntıları arasında yer almaktadır. Aknenin oluşması genetik veya hormonal olabilir. Yüzde ve vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen akne, kişide psikolojik problemlere de yol açabilir. Ancak stres ve kullanılan kozmetik ürünleri, akne oluşumuna neden olan faktörler arasında yer alır. Akne tedavisi için kişinin mutlaka bir uzmandan tavsiye alması önerilir.

Uçuk

Herpes olarak da bilinen uçuk, genelde yetişkin ve çocuklarda sık görülür. Çoğunlukla ağız ve burun çevresinde meydana gelen uçuk, kişiye acı verebilir ve kaşıntı hissine yol açar. Oldukça acı verici özelliği olan uçuk, heyecan, korku ve stres gibi durumlarda daha çok görülmektedir. Uçuğun tedavisi için antiviral kremler ve ilaçlar kullanılabilir.

Egzama

Birçok kişide var olan egzama, bir cilt hastalığıdır ve tedavi edilmemesi halinde cilt kuruluğuna da yol açabilir. Çeşitli nedenlerden dolayı kişide meydana gelen egzama, çoğunlukla güneş ışığına fazla maruz kalan kişilerde görülmektedir. Aynı zamanda tipik bir cilt hastalığı olan egzama, tedavi ile iyileşme gösterebilir. Egzama tedavisinde nemlendiriciler, kortikosteroid kremler ve antihistaminikler kullanılabilir.

Cilt Kuruluğu

Erken yaşlanmanın önemli nedenleri arasında yer alır. Herkeste ve her yaşta görülebilen cilt kuruluğu için kişinin bazı önlemler alması faydalı olacaktır. İklim değişikliği, bazı cilt hastalıkları, yaş faktörü ve hormonal değişiklikler cilt kuruluğuna neden olmaktadır. Çeşitli nemlendirici ve ilaç tedavisi ile cilt kuruluğu sorunu giderilebilir. Her duştan sonra veya eller her yıkandıktan sonra uygun bir nemlendirici ile nemlendirilirse, cilt kuruluğunun da önüne geçilmiş olunur.

Siğil

Birtakım virüslerin yol açtığı siğil, bulaşıcı olabilmektedir. İnsanlarda yaygın olarak görülen siğil, artık problem olmaktan çıkmıştır. Siğil tedavisinde kriyoterapi, lazer tedavisi ve çeşitli topikal ilaçlar kullanılabilir.

Saç Dökülmesi

Belli bir zamanda saçlarda görülen dökülmelere doğal olarak bakılmaktadır. Ancak sürekli bir dökülme söz konusu ise veya kelliğe doğru giden bir saç dökülmeniz varsa, mutlaka bir doktora danışmanız gerekecektir. Vitamin eksikliğine bağlı olarak görülen bir saç dökülmesi sorununuz varsa, uygun ilaçlar ile dökülmeler durdurulabilir. Ancak hormonal veya genetik saç dökülmeniz varsa, tedavisi pek mümkün olmayabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni