Çocuklarda Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi
07 Temmuz 2024

Çocuklarda Cilt Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Cilt Hastalıkları

Çocuklarda cilt hastalıkları, genellikle 0-19 yaş aralığında görülmektedir. Ebeveynler, çocuklarının ciltlerinde bir sorunla karşılaştıklarında doğal olarak endişelenebilirler. Bilinçli olmak ve bazı durumlarda ciddi önlemler almak önemlidir. Bu konuda hangi durumlarda doktora başvurulması gerektiği bilinmelidir.

Çocuklarda Sık Görülen Cilt Hastalıkları

  • Pişik: Ortalama olarak üç çocuktan birinde görülmektedir. En önemli nedenleri ise hassas bebek cildine değen dışkı ve idrar içindeki mikroorganizmalar ve gölgenin aşırı nemliliğidir. Özellikle emzirme dönemlerinde annenin aldığı gıdalar oldukça önemlidir. Bebek bezini sık bir şekilde değiştirmek ve mümkünse duru su ile bebek poposunu yıkamak gerekir.
  • Konak: Bebek cildinde beyaz ya da sarı kabuklanmalarla kendini gösteren, yağ üretmekle görevli hücrelerin aşırı çalışması sonucunda ortaya çıkan neredeyse fizyolojik kabul edilen bir sıklığa sahip olan rahatsızlıktır. Bebek yağı ya da zeytinyağı sürülüp banyo öncesi yarım saat bekletilir ve nadiren çok yumuşak bir diş fırçasından yardım alınarak temizliği yapılabilir.
  • İsilik: Ter bezi gözeneklerinin, sıcak hava ve aşırı terleme sonucunda tıkanması ile oluşan kaşıntı ve kızarma ile seyreden bir rahatsızlıktır. Her yaş grubunda görülebilir.
  • Doğumsal Lekeler: Deri altında bulunan kan damarlarının büyüyüp genişlemesiyle karakterize olan, deri seviyesinde ya da deriden kabarık olan lekelerdir. Genellikle 1 yaşına kadar büyüme gösterir ve çoğu 7 yaşına kadar geriler.
  • Egzama: Yapılan araştırmalara göre çocukluk yaş gruplarında en fazla görülmekte olan cilt hastalığıdır. Ailesel hikâye, astım ve alerjik rinit hikayesi olan çocuklarda daha fazla görülür. Her yaş grubunda, dağılım yerlerindeki ufak farklılıklar ile görülür. Yatkın cilde temas eden alerjenler, hızla çocuklarda kaşıntı, kızarma ve buna bağlı olarak huysuzluklar görülebilir.
  • Sivilce: Çoğunlukla ergenlik döneminde, nadiren bebeklikte ve çocuklarda görülmektedir. Bebeklik döneminde görülen sivilceler anne kaynaklı ya da nadiren bebeğin kendi hormonal sistemine ait bir sıkıntıdan oluşur. Çocukluk döneminde sivilceleri hafifletmek için evde uygun temizleyicilerle yüzün düzenli yıkanmasında fayda vardır.
  • Enfeksiyöz Hastalıklar: Siğil, su çiçeği, uçuk, el-ayak-ağız hastalığı bu gruba girer. Bakterilere bağlı mantarlara bağlı olan hastalıklardır.
  • Renk Değişikliği Bozuklukları: 6-11 yaş arasında görülür. Başta Vitiligo denilen vücutta renk yapıcı hücrelerin yokluğu; kendini beyaz renk ile renk değişikliği ile gösteren hastalıktır. Stresin çok ciddi yerlere taşıyan bir hastalıktır. Kendiliğinden gerileyebildiği gibi uzman yardımı da alınabilir.
  • Saç Hastalıkları: Çocukluk yaş gruplarında nadiren görülür. Bunlar içinde en fazla Alopesi areata denilen para şeklinde dökülmeler gelir ve nedeni stres başta olmak üzere tiroit hastalıkları, şeker hastalıkları ve romatizmal hastalıklarda olabilir.
  • Ürtiker (Kurdeşen): Daha çok yetişkinlerde görülür ama çocuklarda da nadiren görülebilir. Kaşıntıya neden olur, kendini deri seviyesinde ya da kabarık yamalar şeklinde gösterir.

Çocuklarda Cilt Hastalıkları İçin Öneriler

Çocuklarda cilt hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır:

  • Çocukların cilt temizliğine özen gösterilmeli ve uygun ürünler kullanılmalıdır.
  • Çocuğun cilt tipine uygun nemlendirici ve koruyucu kremler kullanılmalıdır.
  • Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kremler kullanılmalı ve direkt güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
  • Çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli, alerjik reaksiyonlara neden olabilecek gıdalardan kaçınılmalıdır.
  • Çocukların giysileri doğal ve nefes alabilen kumaşlardan seçilmelidir.
  • Herhangi bir cilt problemi fark edildiğinde zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni