Aft Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi
26 Haziran 2024

Aft Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Aft Hastalığı

Aft, ağız içinde dil, dudak ve yanakların iç kısımları ile yumuşak damakta görülen, solgun sarı renkte ve etrafı kırmızı bir çerçeveyle çevrili, 2-3 mm çapında yüzeysel ülserleşmiş lezyonlardır. Aftlar minor, major ve herpetiform olmak üzere üç çeşide ayrılır. Neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemekle birlikte, aft çıkacak bölgede bir veya iki gün öncesinde kaşıntı ve kızarıklık görülebilir.

Aft Bulaşıcı mıdır?

Aft, herhangi bir bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için lokal yayılımı yoktur ve bulaşıcı değildir. Aft genellikle tek bir lezyon olarak ortaya çıksa da, aynı anda farklı bölgelerde de oluşabilir.

Aft'ın Oluşma Sebepleri Nelerdir?

  • Darbeler ve travmalar: Ağız içinde bir darbe olduysa, örneğin yemek yerken yanak içini ısırmak veya diş fırçalarken diş etini zedelemek gibi durumlar aft oluşumuna yol açabilir.
  • Belli yiyecekler: Asitli yiyeceklerin fazla tüketimi, ağız içindeki koruyucu mukozanın erimesine neden olarak aft oluşumuna yol açabilir. Ayrıca turunçgiller, tuzlu ve baharatlı çerezler, sirke gibi ağız içinde tahrişe neden olabilecek yiyeceklerin tüketimi de aft oluşumuna sebep olabilir.
  • Diş macunu: Diş macununun içinde bulunan sodyum lauryl sülfat, ağız içi koruyucu mukozada yıkıcı etkiye yol açabilir.
  • Stres: Günümüzde birçok hastalığın nedeni olarak görülen stres, aft hastalığının da önemli nedenlerinden biridir.
  • Genetik ve belirli otoimmün durumlar: Bazı insanların aft oluşumuna yatkın oldukları düşünülmektedir. B12, çinko, folat, demir eksikliği veya sigara içmek gibi etkenler de aft oluşumuna neden olabilir.

Aft Tedavisi Nasıl Yapılır?

Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da 1 hafta ile 10 gün içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak aftın neden olduğu acıyı azaltmak ve iyileşme süresini kısaltmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Yemek öncesi ağız içine uygulanabilen anestezik kremler kullanabilirsiniz.
  • Aftın başlangıç safhasında steroidli bir gargara veya 1 çay kaşığı karbonatı bir çay bardağı ılık su ile karıştırıp gargara yapabilirsiniz.
  • Günde 1000 mikrogram B12 vitamini kullanabilirsiniz.
  • Folik asit ve B3 vitamini yara iyileşmelerinde büyük rol oynadığı için aft tedavisinde kullanılabilir.
  • Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan uzak durmalısınız.

Antibiyotik tedavisi aft üzerinde etkili değildir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni